Annons

”Maktens ringar” känns som ett lyxigare ”Xena: Krigarprinsessan”

Episkt påkostade ”Maktens ringar” återanvänder element från ”Sagan om ringen” men saknar upptäckarglädje och minnesvärda monster.
Tv-recension • Publicerad 2 september 2022
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Alvkrigaren Galadriel (Morfydd Clark) 3500 år innan hon skildrades som kunglighet i ”Sagan om ringen”. I Prime videos föregångsserie ”Maktens ringar” försöker hon hitta den ondskefulle Sauron trots att alla tvivlar på hans existens. Pressbild
Alvkrigaren Galadriel (Morfydd Clark) 3500 år innan hon skildrades som kunglighet i ”Sagan om ringen”. I Prime videos föregångsserie ”Maktens ringar” försöker hon hitta den ondskefulle Sauron trots att alla tvivlar på hans existens. PressbildFoto: Prime Video

Vad har Amazon Prime Video gjort med alla pengar? Det är frågan efter de två inledande avsnitten av ”Maktens ringar”. Prislappen på den första säsongen (av planerade fem) är 3,9 miljarder kronor, så varför känns ”Maktens ringar” som ett lyxigare ”Xena: Krigarprinsessan”?

Serien utspelas 3 500 år före JRR Tolkiens böcker, då alverna lämnade hemlandet Valinor och gick ut i krig mot den ondskefulle Morgoth i Midgård. Varför? Han var ond och hade orcher, verkar vara svaret. Och han lämnade en ny ondska efter sig: sin undersåte Sauron.

Annons

Detaljerna är minst sagt knapphändiga, kanske för att Amazon inte äger rättigheterna till Tolkiens bok ”Silmarillion”, som berättar om hur Midgård, dess gudar och legender föddes.

Serien bygger istället på det appendix som Tolkien skrev i slutet av ”Konungens återkomst”.

Alla i ”Maktens ringar” har glömt hotet från Sauron när serien startar. Alla utom alvkrigaren Galadriel, som med en dåres envishet spårar honom, trots att inga orcher synts till på åratal. Till slut ger hon upp och prisas motvilligt av alvkungen för att hon ”avvärjt” hotet. Men snart börjar förstås mörkrets makter att återvända till Midgård på olika platser. En kossas mjölk är plötsligt svart. Åh nej?

Detta sker parallellt med att den politiskt ambitiöse alven Elrond hänger med dvärgarna i deras gruvor, och ”harfoots” — proto-hobbitar med sämre bordsskick, får besök av en förvirrad man som fallit från himlen.

”Sagan om ringens” konservativa ådra, med drömmar om ”ett förlorat rike”, feodalism och arvsrätt som ska skyddas, funkade ändå i Peter Jackson regi. Hans (första) filmtrilogi förvaltade pojkboksinnehållet som en fantasieggande åkattraktion.

Den svartvita moralen känns ändå rätt mossig 2022 efter att ”Game of thrones” har nyanserat fantasygenren i grått, där den cyniska egennyttan överträffar vackra ord om hjältemod.

I ”Maktens ringar” kläcks fortfarande banala repliker som ”Samma vind som kan blåsa ut en eld kan också sprida den” eller ”skönhet har makten att läka själen”.

Strömningskriget har lett till en utbredd idébrist. Säkra kort ska leda till säkra pengar. Experimentella projekt skrotas. En Amazon-källa sade nyligen till Business Insider att Prime Videos framtid står och faller med hur det går för ”Maktens ringar”.

Med tanke på den här kvaliteten verkar det allt annat än säkert. Var det datoranimerade istrollet verkligen värt det?

”Sauron is coming”: Alverna trodde att deras glädje skulle vara för evigt, men allt förändrades när de var tvungna att dra ut i krig för att slåss mot Morgoth i Midgård. Han besegrades men hans undersåte Sauron hotar nu att återvända.
”Sauron is coming”: Alverna trodde att deras glädje skulle vara för evigt, men allt förändrades när de var tvungna att dra ut i krig för att slåss mot Morgoth i Midgård. Han besegrades men hans undersåte Sauron hotar nu att återvända.Foto: Prime Video
Fantasy

Sagan om ringen: Maktens ringar

Skapare: JD Payne, Patrick McKay

I rollerna: Cynthia Addai-Robinson, Robert Aramayo, Morfydd Clark med flera.

Antal avsnitt: 8

Kristoffer Viita/TT
Annons
Annons
Annons
Annons