Annons

Många bollar i luften

Kultur • Publicerad 9 juni 2006
Enorm samling nya fotbollsböcker. Foto: Magnus Sjöholm
Enorm samling nya fotbollsböcker. Foto: Magnus SjöholmFoto: 

Män läser böcker! Det är en av de få slutsatser man kan dra av de senaste årens enorma ökning av fotbollslitteratur. Män köper även böcker. Åtminstone att döma av det exempel jag i lördags fann i ett skyltfönster i Bremen bland 63 andra fotbollstitlar.

I Fotboll för henne redogörs för Gretchens mest lämpliga maträtter, frisyrer och kläder, kryddat med en text om tysk maskulinitet.

Annons

I fönstret fanns även ett par novellsamlingar på temat deckare och fotboll. Vilket för oss rätt in i den ännu inte lika omfattande svenska marknaden. Henning Mankell skriver i den på svenskt förlag utgivna men inte översatta The Thinking Fan?s Guide to the World Cup.

I bokens kortaste kapitel redogör han för Angolas politiska historia. Kastar in ett refererat, om några kvalmatcher, som kunde varit författat av en amerikansk baseballsupporter och avslutar med en krystad förhoppning om framgång.

100 procent brödskrivande känns det som och det är intressant att just Mankells text hyllats på några av landets mest spridda kultursidor som GP och SDS. I SvD påstås texten till och med vara "spännande".

Lika pretto som titel är, lika genial är idén med en författare per VM-land. Dave Eggers och några andra infriar högt ställda förväntningar oavsett om det handlar om fotboll eller samhälle. Sverige får symboliseras av Hall-fängelset - en bra text som dock saknar all beröringspunkt med svensk fotboll. Ett flertal andra bidrag är riktigt usla, skrivna av okunniga amerikanska turister vars enda ambition är att placera ett oförstående "jag" i en främmande kulturmiljö.

Med tanke på det låga priset, sidantalet och VM-statistik över allt ifrån invånarantal, internetuppkopplingar, statsskuld/BNP med mera är ändå boken prisvärd.

Peter Wennman, sportkrönikör på Aftonbladet, har följt den engelska sportpressen i sex år. I Svennis krig skildras Englands svenske förundskapten genom "Drevets" teorier, påhitt och löpsedelsprosa. En mycket intressant och avslöjande bok, speciellt för alla läsare av dagstidningarnas sportsidor.

Pelé är enbart en bok för den nu pensionerade legendens största beundrare. Några kul anekdoter, sentimentalitet, diplomatiska formuleringar, gudsförhärligande plus ett kapitel om alla kvinnor han erövrat. En mycket "brasiliansk" bok där Pelé blir en mix av Thomas Nordahl och Billy Butt.

Pelé skildras på ett annat sätt av Franklin Foer. I Fotboll förklarar världen symboliserar den ständigt leende ikonen maktmissbruk och det redogörs ingående för hans stöd och affärer med den brasilianska fotbollens maffiabossar, cartolas.

Foer skriver bra, är kanske lite väl romantisk ibland och en del berättelser har åldrats. Samtidigt blottlägger Foer branschens dolda strukturer och mönster som ingen annan gjort och han gör det utan att någonsin tappa bollen. Bäst är kapitlet om kvinnliga iranska fotbollshuliganer.

Alla som gjort 50 allsvenska matcher och är AIK:s mest utvisade spelare genom tiderna, trots stenhård konkurrens, han är värd att lyssna på. Speciellt när man blivit justitieminister.

Annons

Jag gillar Thomas Bodström. Både stilistik och känslor i VM-feber liknar en genomsnittlig fotbollssupporters: frustration, orättvisa och enstaka utbrott av okontrollerbar lycka. Som expert på fotbollsrelaterat våld borde ministern dock ha mer att berätta. Det tonas ner till förmån för tråkig joggingprosa, lite killsnack och om hur häftigt det är att bli pappa.

Medförfattaren Mats Holm skriver bättre och vill berätta mer men får inte. Han är komplementspelaren - väggar och slår inläggen på en ovanligt offensiv, septemberhungrig Bodström!

Samma respekt och tvärsäkra åsikter har Ola Andersson. Så funkar fotboll" är hans testamente till tv-tittarna. Utmärkt guide om den taktik som "experterna" vanligtvis ignorerar eller inte begriper. Om ni inte längre nöjer er med Glenn Hyséns enda förklaringsmodell: "måste komma runt på kanterna", är den här boken ett måste.

I VM-boken skriver Jesper Högström om fotboll som Henning Mankell önskat han kunde men inte kan. Kapitlet om VM-94 är underbart full av liv, träffsäkra iakttagelser, svepande omdömen och precisa provokativa påståenden. I ett hejdlöst tempo. Det är det bästa jag någonsin läst om VM, oavsett språk.

En del andra VM blir mer defensiva, kanske för att källmaterialet är begränsat. Men Högström försöker verkligen att hela tiden placera mål, frisparkar, taktik och turneringar i ett större ekonomiskt och politiskt sammanhang.

Utländska förlag är bra på titlar. Svenska är det inte. Det är gult kort på Jönssons fullkomligt meningslösa undertitel, Fotboll - hur världens största sport växte fram. Detta är boken om fotbollen innan den blev fotboll. Författaren skriver lätt och ledigt utan att bli personlig. Så som landets kanske främste populärvetenskaplige, idrottshistoriske författare bör. Även i en internationell jämförelse står sig Jönsson väl.

Det mest spännande är att så många av fotbollens "moderna" avigsidor fanns redan på 1800-talet, ja en del redan tidigare. Som till exempel fotbollsointresserade huliganer, fifflande domare och ledare och överbetalda spelare.

De två lättlästa titlarna, Tom Weegars Fotbollshjältar - Från Nacka till Brolin och Arne Norlins Avspark till Övertid, är svårbedömda. Många skulle säkert hävda att deras blotta existens bevisar inledningens påstående. Jag gillar att Norlins tar ut svängarna och vågar vara personlig. Det är inte Weegar som dessutom verkar ha skrivit klart boken 1994.

Magnus Sjöholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons