Annons

Marie Magnusson: Marie Magnusson: August Strindberg ångar vidare i Ohlssons fenomenala deckarserie

Bokserier som är riktigt bra får mig att längta efter nästa bok och nästa. En sådan är Kristina Ohlssons Strindbergserie.
Marie MagnussonSkicka e-post
Publicerad 28 november 2022
Marie Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kristina Ohlsson.
Kristina Ohlsson.Foto: Anna-Lena Lundqvist

Ja, ni läste rätt. Strindbergserien var namnet och huvudpersonen i serien heter förstås August Strindberg. Författaren Kristina Ohlsson är pålitlig som en väckarklocka. För tredje hösten i rad kommer en ny tjock Strindbergdeckare. Efter ”Stormvakt” och ”Isbrytare” är Ohlsson nu aktuell med ”Skuggläge”. Jag rekommenderar dem alla.

Man vet vad man får och det är gott så. En ny berättelse om den före detta finansmannen August Strindberg som lämnat storstadslivet i Stockholm för lilla Hovenäset i Bohuslän. Den som är lyckad måste inte vara lycklig. Detta gör att den lite vilsne och rotlöse Strindberg byter liv, startar en populär second handaffär. Här möter han även polisen Maria Martinsson.

Annons

August Strindberg vill ha det lugnare livet. Han går med i en lokal bokklubb, och i den nya boken ”Skuggläge” drar han i gång en stor bakningstävling i Hovenäset.

Det blir dock inte så lugnt för den lågmälde och ödmjuke August Strindberg. Han hamnar i ganska farliga situationer, så även i den nya boken.

Den här gången skakas idyllen i Hovenäset av att en ung man hittas hängd i ett hopptorn vid badplatsen.Vem är han och vem har fört honom dit?

Maria Martinsson och hennes kollegor hamnar i en utredning som leder dem tillbaka i tiden, till den förfärliga sommaren 1989 då den unga kvinnan Lydia Broman hittades mördad och styckad i sitt hem på Hovenäset. Dömdes rätt gärningsman då? Hur långt är de som vill att det förflutnas hemligheter ska få vara i fred beredda att gå?

Även om August Strindberg inte är polis så nystas han än en gång in i fallet. Den här gången lämnar Kristina Ohlsson oss med en rejäl cliffhanger som gör att man längtar till de fyra i serien extra mycket!

Förlagens vårkataloger har kommit och det finns mycket att se fram emot 2023. Som Pascal Engmans och Johannes Selåkers andra del i serien ”Skymningsland”. Den kommer i slutet av mars och heter ”Skammens väg”. Återigen går vi tillbaka till 1990-talet, nu till ett Sverige djupt skakat av Estoniakatastrofen. Polisen Tomas Wolf är svårt märkt av sina egna trauman, men när han på nyårsafton 1994 blir inkallad till en mordplats på en bordell väcks han ur sin dvala.

En spännande och intressant bok att se fram emot är Carina Bergfeldts ”En bra dag att dö” som kommer i april. Två veckor spenderade hon tillsammans med fängelsepastorn Jim Brazzil i hans hus i Texas. Han delar med sig av unika livsvisdomar om död och sorg, men också om kärlek, försoning och hopp. 276 gånger har Brazzil suttit i dödens väntrum och lyssnat på bekännelser i elfte timmen. Nu är han själv den döende mannen som är redo för sin sista bekännelse och Carina Bergfeldt fick förtroendet att lyssna.

Har ni tröttnat på Ulf Lundells serie ”Vardagar? Om inte, gör er redo för del åtta och nio som kommer under senvåren, som vanligt. Återigen får vi ta del av hans livsfunderingar och vardagar på Österlen i form av dagboksanteckningar. Det är skönt att något är som vanligt, eller hur?

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons