Annons

Marie Magnusson: Marie Magnusson: Boken om Hannah får oss att stanna upp ett tag

Den 13 februari 2021 dog journalisten Patrick Ekwalls fru Hannah, bara 39 år gammal. Nu har han skrivit en skildring om sjukdomstiden, döden och tiden efteråt. Att se framåt, för det är det enda vi kan.
Marie MagnussonSkicka e-post
Publicerad 5 december 2022
Marie Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Patrick Ekwall.
Patrick Ekwall.Foto: Gabriel Liljevall

Patrick Ekwalls bok, som kom tidigare i år, är nominerad till Adlibrispriset årets facklitterära bok. Den heter ”En dag dog Hannah, alla andra dagar levde hon”. För så är det ju och sådana visdomsord dyker upp ibland, inte minst på sociala medier. Vi lever alla dagar utom den dagen vi dör.

Nu berättar välkände tv-profilen och journalisten Patrick Ekwall sin historia om tiden från att Hannah fick sitt sjukdomsbesked när coronapandemin tar sin början, och det dryga år som gick innan hon till slut somnade in. Men också om hur de träffades, och så småningom fick dottern Tindra. Frisören Hannah Ekwall var bara 38 år när hon först kände en knöl i bröstet och därefter började få smått diffusa hälsoproblem som trötthet, muskelsmärtor, ont i ryggen och även tandvärk.

Annons

Det visade sig vara det värsta, trippelnegativ bröstcancer, (TNBC). Det är, enligt Ekwall, en aggressiv cancer som ungefär tio procent av alla bröstcancerpatienter diagnosticeras med. Patrick och Hannah blev tillsagda att inte googla sjukdomen. Men får man den informationen blir man ju säkert än mer triggad att googla sjukdomen tänker jag.

Så är Hannah och Patrick inne i vårdapparaten. Samtidigt rasar pandemin och inget är normalt. Hannah verkar ha varit en väldigt positiv och driven person, men tyvärr är det inte alltid det hjälper. Mot cancern hade hon ingen chans, hon avled drygt ett år senare, i februari 2021. Patrick blir ensamstående pappa, med allt vad det innebär.

Livet går alltid vidare och vi måste hänga med i det oavsett vad som händer. Patrick Ekwall valde att engagera sig i Bröstcancerförbundet och han har även initierat kampanjen Rosa Matchen.

Mycket sorg och elände men även hopp alltså.

Årets Nobelpristagare i litteratur, Annie Ernaux blir nu utgiven i ljudboksformat! Det välkomnar jag som knappt hinner läsa alls ur den bok jag håller på med om kvällarna, just nu Sara Strömbergs ”Skred”.

”En av Annie Ernaux främsta drivkrafter har varit att inte skriva för eliten, utan att kunna bli läst av de breda lagren. I det hänseendet känns det extra roligt att kunna erbjuda lyssning av böckerna och på så sätt nå ut till ännu fler läsare. Det är ett författarskap som förenar konsten och sociologin, en knivskarp penna som sätter ord på samtiden genom att utforska sina egna erfarenheter”, säger Lisa Lindberg, Ernaux svenska förläggare på Norstedts.

I januari kommer ”Åren”, ”Min far och kvinnan”, ”En flickas memoarer” och ”Omständigheter” ut som ljudböcker. I februari är det dags för ”Sinnenas tid”. Böckerna är inlästa av Irene Lindh och Rebecka Hemse.

Som säkert många vet driver jag en podcast om litteratur där jag bjuder in mer eller mindre kända författare för ett samtal i litteraturens tecken. ”Bokstavligt talat” finns att hitta där poddar finns. Där kan Du lyssna på alla avsnitt, senast i raden har vi författaren Cecilia Klang, aktuell med ”Kan innehålla spår av Tommy Roos”.

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons