Annons

Marie Magnusson: Marie Magnusson: Förra toppolitikern skriver om män som slarvar, sviker och slår

Vem ska skriva om en riksdagsledamot och om kvinnors utsatthet om inte Veronica Palm, före detta toppolitiker och numera ordförande i Alla kvinnors hus.
Marie MagnussonSkicka e-post
Publicerad 6 juni 2022
Marie Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Veronica Palm.
Veronica Palm.Foto: Nils Petter Nilsson

Här saknas innehåll

När Veronica Palm valde att lämna politiken efter många år i dess absoluta centrum, skrev hon den feministiska idéboken ”Systerskap”. Dessutom har hon bidragit till en mängd antologier och hon skriver krönikor i flera tidningar. Förutom det är hon ordförande i Alla kvinnors hus, som är Sveriges största kvinnojour. Kvinnojourer som man önskar inte skulle behöva finnas, men som tyvärr behövs mer än någonsin år 2022.

Förra året debuterade Veronica Palm med ”Inte alla män”, om riksdagsledamoten Emilia Berg. Där följer vi Emilia, hur hon brottas med varannan vecka-livet med två små barn på hemmaplan och politikerjobbet i Stockholm. Av en slump upptäcker hon att hennes barndomsvän Josefine blir misshandlad av sin beundrade make, också han högt uppsatt politiker.

Annons

Nu kommer del två i serien, ”Ett högt pris” spännande och tät som den första. Återigen med temat män som slarvar, sviker och slår, men som utåt sett framstår som helt normala. 19-åriga Vilma läser strökurser på universitetet men dras in i en härva av hallickar, droger och våld, långt ifrån det enkla sugardaddyliv hon intalat sig att hon har. Samtidigt hamnar Emilia Berg i rampljuset efter att ha uttalat sig kring en politisk sexköpsskandal. Från olika håll dras Emilia och Vilma in i en eskalerande och våldsam konflikt och Emilia sätter sin politiska karriär på spel.

Nu kommer Babben Larssons självbiografi ”Barbro före Babben”. En gång i tiden var hon Barbro. En liten tös i gummistövlar som växte upp på en bondgård på Gotland och undrade om hon egentligen dög. Som var udda i en tid när man inte skulle sticka ut, fann vänskap och tröst hos kossorna på gården, och gjorde allt för att få sin älskade pappa att skratta.

Med både humor och allvar låter hon oss lära känna den lilla flickan som hittade en fristad i teaterns värld och sedan råkade bli Babben med hela svenska folket.

”Jag tror att läsarna kan bli överraskade av att jag egentligen är ganska enstörig och introvert. Jag älskar mitt jobb och tycker att det är roligt att uppträda, men det hade också passat mig väldigt bra att jobba som arkivarie och katalogisera något evighetsprojekt”, säger Babben Larsson i ett pressmeddelande.

Då kan jag även passa på att nämna att boken ”Bäst i test 2” finns ute nu för den som inte kan få nog av tv-programmet.

Happy Jankells romandebut ”Livlina” som kom förra året ska bli film.

”Jag känner enorm glädje och stolthet inför detta! Genom boken har jag lyckats nå ut till många läsare och nu hoppas jag att min historia om systrarna Liv och Lina når ännu bredare” säger Happy Jankell i ett pressmeddelande. Inspelning är planerad till hösten 2023.

Nu ligger ett nytt avsnitt av min litteraturpodd ”Bokstavligt talat” ute. Där möter du Uråsaförfattaren och Augustpristagaren Tomas Bannerhed i ett samtal om naturen och skrivandet. Glöm inte att gå in och lyssna!

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons