Annons

Medaljonger avslöjar sorgen i Dickens verk

Litteratur • Publicerad 9 maj 2021
Den brittiske författaren Charles Dickens var mycket fäst vid sin frus syster Mary Hogarth som hastigt avled, 17 år gammal. Arkivbild.
Den brittiske författaren Charles Dickens var mycket fäst vid sin frus syster Mary Hogarth som hastigt avled, 17 år gammal. Arkivbild.Foto: AP/TT

Två medaljonger – den ena med en lock av Charles Dickens hår, den andra med hans svägerskas – utgör viktiga pusselbitar för den som vill få en inblick i Dickens författarskap. De båda föremålen ingår i en ny utställning som invigs nästa månad i den brittiske författarens tidigare hem i London, skriver The Guardian.

Det är lätt att tro att lockarna i Dickens och hans svägerska Mary Hogarths ägo är ett bevis för en otrohetsaffär dem emellan. Men det tror inte experterna på. Däremot anses de viktiga för förståelsen av Charles Dickens författarskap – och då särskilt "Oliver Twist" som han höll på att skriva när Hogarth plötsligt dog vid 17 års ålder.

Annons

Dickens hade kommit att betrakta henne som en syster och hennes brev visar att de varma vänskapliga känslorna var ömsesidiga. Chocken när Mary avled – troligen av en stroke – påverkade författaren så till den grad att han skapade Rose Maylie i "Oliver Twist", en ung kvinna som blir allvarligt sjuk, men återhämtar sig.

Även skildringen av Lilla Nells död i "Den gamla antikvitetshandeln" tros vara influerad av svägerskans bortgång.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons