Annons

Mikael Wiehe tar farväl av allsångsscenen

Efter en musikkarriär som spänner över sex decennier är Mikael Wiehe nu ute på sin avskedsturné. På tisdag stannar han till och tar farväl av allsångsscenen när han sjunger på Skansen för sista gången.
Nöje • Publicerad 1 augusti 2022
Mikael Wiehe (till vänster) gästade "Allsång på Skansen" tillsammans med dansbandet Lasse Stefanz 2015. Arkivbild.
Mikael Wiehe (till vänster) gästade "Allsång på Skansen" tillsammans med dansbandet Lasse Stefanz 2015. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

– Så länge jag får stå på scenen och spela så är det inga problem – men tanken på att inte göra det är ju jävligt traumatisk, säger 76-åringen om att lägga karriären på hyllan.

Mikael Wiehe blev känd när han spelade i gruppen Hoola Bandoola under första halvan av 1970-talet. Sedan dess har han släppt flertalet soloskivor och varit medlem i olika band.

Annons

– Det finns så många som gör jättebra saker i sina liv men de håller på lite för länge. Så bättre att lägga ner ett år för tidigt – än att lägga ner ett år försent.

Men vad framtiden har att erbjuda musikern har han själv "ingen jävla aning om".

– Det gäller att knipa åt hårt om näsan och hoppa i det iskalla vattnet och se vad som händer, säger han och fortsätter:

– Men det är klart, jag har haft oerhört roligt hela mitt liv. Och nu ska jag prova någonting som jag inte vet hur det ska vara, ja, det blir spännande. Eller också blir det bara långtråkigt.

Stålnerver

Mikael Wiehe har stått på allsångsscenen en handfull gånger under åren. Men uppladdningen inför tisdagens framträdande ser annorlunda ut än tidigare.

– Numera laddar jag väl mest upp med att sova en halvtimme på eftermiddagen innan jag ska spela på kvällen – och sen kör vi, ja jävlar.

TT: Har du utvecklat nerver av stål genom åren?

– Faktiskt, jag tycker ibland att det är säkrare, mer förutsägbart, att stå på scenen än vad det är att gå runt i sitt eget hem där man kan snava på mattkanten.

Efter noga övervägande landade Wiehe i att spela låten "Flickan och kråkan" för publiken och tillägna den klimataktivisten Greta Thunberg.

– Jag använde mig av den känslan som jag mindes när jag som sex–sju år begravde en kråka under en buske i min morbrors och mosters villa. Och sen har jag tillägnat sången många olika människor genom åren och nu ger den mig en möjlighet att påminna om klimatkatastrofen som vi lever mitt i, säger han.

Tar möjligheten

Annons

Mikael Wiehe har länge varit en förgrundsfigur inom den vänsterpolitiska musikrörelsen. Hans brinnande engagemang i politiska frågor verkar fortfarande vara starkt.

– Jag får möjligheten att spela för en väldigt stor publik när jag är med på "Allsång på Skansen" och jag vill gärna ta tillfället i akt att säga någonting som jag själv tycker känns viktigt och angeläget.

– Men det är ett underhållningsprogram så man får kombinera lite skoj och lite allvar – två vackra låtar, och också någonting att säga.

Fakta: De är med i "Allsången"

2 augusti: Mikael Wiehe, Alba August, A36, Afro-Dite

9 augusti: Iris Bergcrantz, Marcus och Martinus, Albin Lee Meldau, Molly Sandén – Allsångskvällen är din

16 augusti: Tommy Körberg, Ella Tiritiello, Siw Malmkvist

Fakta: De är med i "Allsången"

Mikael Wiehe föddes i Stockholm 1946 och levde sina första år i Köpenhamn innan familjen bosatte sig i Malmö.

Yrke: Låtskrivare, sångare och musiker sedan 16-årsåldern.

Blev känd som låtskrivare i gruppen Hoola Bandoola Band 1970 till 1976 och en förgrundsfigur inom den vänsterpolitiska musikrörelsen.

Han har bland annat skrivit låtar som ”Keops pyramid” (1972), ”Jakten på Dalai Lama” (1973) och ”Victor Jara” (1975).

Efter gruppens upplösning har Mikael Wiehe varit verksam som både soloartist och tongivande medlem i flera olika musikgrupper.

Album i urval: "Sjömansvisor" (1978, med ”Titanic”), "Kråksånger" (1981, med ”Flickan och kråkan”), "Trollkarlen" (1994), "Kärlek & politik" (2004), "Ta det tillbaka!" (2010), "En gammal man" (2012), "Hemlösa sånger" (2014), "Portvakten" (2017) och "Den siste mohikanen" (2021).

Källa: NE.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons