Annons

Mord i Umeå när TV4-profilen deckardebuterar

Anki Edvinsson skriver rappt och lättläst, tycker recensenten Kerstin Bergman.
Publicerad 5 juni 2018
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Foto: Matthew Phillips

TV4-profilen Anki Edvinsson låter händelserna i debutdeckaren utspela sig i Umeå, där någon skjuter vilt omkring sig på en populär restaurang. Poliserna Per Bergh och Charlotte von Klint utreder det hela, kan det vara ett terroristdåd eller handlar det om av ensam galning? Parallellt följer vi några gymnasieungdomar, och det kommer uppenbarligen sluta riktigt illa även för dem.

Delar av handlingen är förutsägbar, men den bjuder också på överraskningar. Edvinsson skriver rappt och lättläst och det här en polisroman med mycket action och starka thrillerelement. Bilden av ungdomarna skapar både igenkänning och obehag med den enorma distansen till vuxenvärlden, sexfixeringen och sociala mediers stora betydelse.

Annons

Huvudpersonerna Per och Charlotte är också ett kul tillskott i den svenska polisfloran. Hans diabetes ställer ofta till det i handlingens actionfyllda delar och hennes överklassbakgrund gör att hon mobbas av kollegorna. På sikt fördjupas säkert karaktärsskildringen, men redan nu har Edvinsson åstadkommit en läsvärd debut.

Kerstin BergmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons