Annons

MP: Mer krisstöd behövs till kulturen

Miljöpartiet vill göra om evenemangsstödet till kulturen och satsa mer pengar på att återstarta branschen.
Politik • Publicerad 16 januari 2022
- Läget är akut, säger Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi om situationen i kulturbranschen. Arkivbild.
- Läget är akut, säger Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi om situationen i kulturbranschen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Fram till slutet av november var det Miljöpartiet och kulturminister Amanda Lind som styrde på kulturdepartementet. Men efter avhoppet från regeringen kritiserar nu språkröret de olika pandemistöden till kulturen.

Till exempel de 120 miljoner kronor som regeringen aviserade i december för ytterligare krisstöd till kulturen.

Annons

– Det är alldeles för lågt i det här läget, säger Stenevi.

Fryser inne

Hon ser också en risk för att en stor del av de cirka 3 miljarder kronor som satsats på evenemangsstöd under pandemin kommer att frysa inne, eftersom så lite av pengarna har använts. Enligt Stenevi har endast runt 50 miljoner kronor betalats ut så här långt.

– Det vore en katastrof om de fryser inne. Det är pengar som har avsatts i budgeten för att hjälpa sektorn, säger hon.

Reglerna utformades under den tid som MP satt i regeringen, men Stenevi är inte självkritisk.

– När man ser att pengar inte går ut måste man agera snabbt, så att pengarna kommer till nytta, säger hon.

I veckan kommer MP därför att ta ett initiativ i riksdagens finansutskott, för att uppmana regeringen att göra om reglerna för stöden.

– Vi vill omvandla hela evenemangsstödet till ett krisstöd, som ska bli bredare och enklare att söka, säger Stenevi.

Mer pengar

MP vill också skjuta till ytterligare en halv miljard kronor i vårändringsbudgeten för återstarten av kulturen. I höstbudgeten fanns knappt en miljard kronor avsatt för detta.

– Nu får vi en ny stor våg och nya restriktioner igen, och då behöver vi skjuta till mer pengar. Speciellt i en situation då evenemangsstödet inte har använts, säger Stenevi.

Under veckans partiledardebatt satt flera kulturkändisar på åhörarläktaren, bland andra artisterna Lisa Nilsson, Malena Ernman och Lasse Holm. Debatten har fortsatt därefter och kritiken har varit hård mot att stöden är komplicerade och har dålig träffsäkerhet.

Annons

Rättad: I en tidigare version benämndes stödet på 120 miljoner felaktigt.

Fakta: Så här fungerar evenemangsstödet

Evenemangsstödet syftar till att arrangörer av evenemang som kräver framförhållning och medför planeringskostnader ska våga planera för att genomföra evenemang när smittläget tillåter.

Stödet innebär att staten står för delar av arrangörens ekonomiska risk, men högst 70 procent av kostnaderna.

Maxbeloppet per stödmottagare (inte per evenemang) är 17,5 miljoner kronor.

Evenemanget ska rikta sig till minst 250 deltagare.

Till en början har stödet gällt evenemang som planerats under perioden juni-december 2021, men som inte kunnat genomföras på grund av av restriktioner. Regeringen har nyligen föreslagit att stödet ska förlängas så att det även omfattar evenemang under första kvartalet 2022.

Skatteverket hanterar ansökningarna. Ett av kraven för att få stöd är att motsvarande evenemang arrangerades 2019 eller att företaget brukar arrangera liknande evenemang.

Källa: Regeringen, Skatteverket

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons