Annons

Myten om Fitzgerald krossas

Kultur • Publicerad 27 april 2004

Myten om den amerikanske författaren F Scott Fitzgerald säger att han tillbringade slutet av 1930-talet i Hollywood med att gå runt packad och med skrivkramp. Enligt forskaren Matthew Bruccoli stämmer inte det. Bruccoli har gått igenom Fitzgeralds arkiv för perioden och säger att mannen bakom Den store Gatsby tog manusförfattandet i Hollywood på största allvar.

Enligt arkiven jobbade han med manusen som om de vore böcker. Han gick till sitt skrivbord på filmbolaget MGM och drack gigantiska mängder Cola Cola i ett inte alltid framgångsrikt försök att hålla sig nykter. Det resulterade bland annat i manus till numera bortglömda filmer som A yank at Oxford och Madame Curie. Senare skulle den legendariske filmmakaren Billy Wilder beskriva Fitzgeralds försök att skriva manus som om "en fantastisk skulptör hyrdes in för att göra ett rörmokarjobb".

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons