Annons

Nödlösning blev till gränslös dans

Det skulle ha blivit ett turnerande dansverk om klimatkrisen, men stoppades av pandemin. I stället blev det en banbrytande föreställning som spelas i fyra olika länder samtidigt.
Dans • Publicerad 5 november 2020
De svenska dansarna Jenny Schinkler och Mikael Marklund. Pressbild.
De svenska dansarna Jenny Schinkler och Mikael Marklund. Pressbild.Foto: Petra Älvstrand

"Out of urgency" äger rum i Sverige, Norge, Finland och Ryssland – på samma gång. Publiken möter dansare från sina respektive hemländer på scenen, medan dansare från de andra länderna uppträder på sammanlänkade skärmar.

Koreografen Per Sundberg liknar verket vid ett videomöte.

Annons

– Vi har lite bättre utrustning än vid ett Zoom-möte, men det är lite liknande uppsättning. I de fyra olika länderna projicerade de olika scenerna på stora skärmar i fonderna av varje plats där verket spelas. Det koreografiska arbetet har varit att länka samman koreografin genom det här digitala boet, säger han.

"Sprillans nytt"

Att samspela med andra dansare via kameror och skärmar är något helt nytt för de inblandade, berättar Per Sundberg.

– För oss är det alldeles sprillans nytt och vi har fått hur mycket erfarenhet och ny kunskap som helst, eftersom vi aldrig har jobbat på det här sättet förut. Det väcker spännande frågor kring hur man riktar sin uppmärksamhet och vilken projektion man sänder ut ur kroppen, säger han.

Verket föddes ur projektet "Dance artists in Barents", som är ett samarbete mellan olika dansaktörer i den så kallade Barentsregionen – alltså de nordligaste delarna av Norden och nordvästra Ryssland.

Planen var att producera ett gemensamt verk med tema om hur människorna i Barentsområdet påverkas av klimatkrisen och globaliseringen. Men sedan kom coronapandemin. Alla resor ställdes in med kort varsel.

Mer intressant

Kontakterna fortsatte ändå, och i interaktionen via nätet växte en annan sorts föreställning fram, som många av de medverkande tycker är mer intressant än de ursprungliga idéerna, berättar Per Sundberg.

Han tror också att det nya formatet kommer att få stor betydelse även i framtiden efter pandemin.

– Jag tror definitivt att de här metoderna kommer att utvecklas och förfinas inom massor av olika områden inom dansen. Det är värdefull kunskap, säger han.

– Det här är frågor som vi har arbetat med länge. I ljuset av klimatkrisen har vi funderat över hur vi ska producera dans. Tidigare har vi haft verk som turnerat mellan Luleå, Panama, England och Frankrike. Är det så dansens infrastruktur ska se ut?

Fakta: Out of urgency

Dansföreställning, som spelas samtidigt i Sverige, Ryssland, Norge och Finland.

Medverkande dansare är Jenny Schinkler, Mikael Marklund, Dimitri Melnikov, Susanna Voyushina, Maya Mi Samuelsen och Henna Räsänen.

Turnéplan i Sverige : ​5/11 Dansinitiativet, Luleå, 14/11 Dansens hus, Stockholm, 17/11 Folkets Hus, Gällivare, 19/11 Folkets Hus, Kiruna, 21/11 Dansinitiativet, Luleå, 26/11 Centrumhuset, Robertsfors, 28/11 Norrlandsoperan, Umeå.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons