Annons

Norrländsk revolution och militär motmakt i våldsam debut

Hur säkert är egentligen Sverige? Bella Stenberg har läst en militärthriller med mycket våld och högt tempo.
Bokrecension • Publicerad 15 maj 2021
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Jacob Lindfors debuterar med en militärthriller.
Jacob Lindfors debuterar med en militärthriller.Foto: Anna-Lena Ahlström/Pressbild
Thriller – Debut 2021

Vinterpacket

Författare: Jacob Lindfors

Förlag: Piratförlaget

Vinterpacket, från början en lokal liga som mest sålde droger, nu ett återuppståndet och extremt våldsamt brottsnätverk med stora planer som inkluderar politisk uppvigling och attacker mot Försvarsmaktens specialförband SOG. Där är den hetlevrade och sårige Mattias Kassian en av elitsoldaterna.

”Lindström väljer action före omvärldsanalys, vad och hur i stället för varför, när tvärtom hade gjort ett mer bestående intryck.”

Upplägget är i stort sett kronologiskt, från när Mattias adopteras från Rwanda, via moderns död och utbildningen på SOG till den största krisen i svensk militärhistoria på 200 år. Det tar alltså ett tag innan allt sätter fart. Jagberättandet, inte minst i en så våldsfylld miljö och utan större moraliska dubier, gör paradoxalt nog Mattias mer platt. En motvikt är andra berättarröster, som underrättelseofficeraren Madeleine och den kidnappade sextonåringen Joline.

Annons

Handlingen placeras i en tillskruvad nutid, med Ryssland som det nygamla hotet. Men vilket är mest spännande och skrämmande – att följa militären specialuppdrag från Karlsborg till Kiruna, eller få en närmare inblick i de protester och upplopp som bryter ut i framför allt norra Sverige? Lindström väljer action före omvärldsanalys, vad och hur i stället för varför, när tvärtom hade gjort ett mer bestående intryck.

Inför fortsättningen lämnas kadett Kassian och hans kollegor med frågan om vem som egentligen drar i trådarna. Främmande makt, eller en skuggaktör med okänd men ännu mer hotfull agenda?

© 2020 Fotograf Anna-Lena Ahlström
© 2020 Fotograf Anna-Lena Ahlström
Bella StenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons