Annons

Nour El Refais barnboksdebut är trevlig, men inte särskilt minnesvärd

Nattningen fylls av skräck och skratt i komikern Nour El Refais första barnbok. ”Vad skrämmer mamma?” är rätt bra – för att vara en kändisbok, tycker Urban Jarvid.
Recension • Publicerad 2 maj 2024
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Bilderbok (från 3 år)

Vad skrämmer mamma?

Text: Nour El Refai

Illustrationer: Emma Göthner

Förlag: Rabén & Sjögren

Komikern och skådespelaren Nour El Refai debuterar som barnboksförfattare med ”Vad skrämmer mamma?” tillsammans med illustratören Emma Göthner.
Komikern och skådespelaren Nour El Refai debuterar som barnboksförfattare med ”Vad skrämmer mamma?” tillsammans med illustratören Emma Göthner.Foto: Kajsa Göransson

Nour El Refai är känd och hyllad komiker och skådespelare. Sedan några år är hon – och stora delar av hennes första fanbase antar jag – förälder och nu har det blivit dags att begå barnbok.

Till sin hjälp har hon haft den i bokmakeri betydligt mer erfarna Emma Göthner som bland annat illustrerat böckerna om Saga och om Ivar och hans dinosaurier.

”Jag har lite svårt att tro att en okänd person hade fått den här texten utgiven på Rabén & Sjögren, men ”Vad skrämmer mamma?” är ingen dålig bok.”
Annons

”Vad skrämmer mamma?” handlar om Dito och hans roliga och outtröttliga mamma. Vid läggdags frågar han henne vad hon är rädd för. Han kommer med flera vilda förslag som hans mamma skrattar bort. Till slut kryper det fram att Dito själv kan göra henne rädd. Barnet får njuta av det omkastade maktförhållandet men både mor och barn förblir påfallande idealiserande.

Boken innehåller flera drastiska skämt som många barn kommer att skratta högt åt och som får hjälp av Göthners detaljerade bilder.

Jag har lite svårt att tro att en okänd person hade fått den här texten utgiven på Rabén & Sjögren, men ”Vad skrämmer mamma?” är ingen dålig bok. Många kommer att tycka mycket om den. Däremot är det knappast den vi kommer att komma ihåg Nour El Refai för.

”Vad skrämmer mamma?” av Nour El Refai
”Vad skrämmer mamma?” av Nour El Refai
Emma Göthner har gjort illustrationerna till ”Vad skrämmer mamma?”
Emma Göthner har gjort illustrationerna till ”Vad skrämmer mamma?”Foto: Gustav Gräll
Urban JarvidSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons