Annons

Ny högskoleutbildning för cirkusartister

Ett kandidatprogram i cirkuspedagogik har sett dagens ljus tack vare Cirkus Cirkör. Nu hoppas man att de första studenterna snart ska kunna påbörja sin utbildning.
Scen • Publicerad 15 juni 2022
Cirkusartister behöver kunniga cirkuspedagoger. Nu finns en läroplan för ett kandidatprogram i cirkuspedagogik. Arkivbild.
Cirkusartister behöver kunniga cirkuspedagoger. Nu finns en läroplan för ett kandidatprogram i cirkuspedagogik. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Cirkus Cirkör har gjort gemensam sak med fyra europeiska cirkusskolor och tre universitet för att möta branschens efterfrågan på cirkuspedagoger. Efter tio år av outtröttligt lobbyarbete finns nu en gemensam europeisk läroplan för en kandidatutbildning på högskolenivå i cirkuspedagogik.

"Bara Cirkus Cirkör anställer årligen runt 70 pedagoger. I Sverige har vi länge sett en växande folkrörelse – ungdomscirkusar, cirkusträning på kulturskolorna och lokala initiativ poppar upp över hela landet. Behovet av kunniga pedagoger växer – den här utbildningen bereder väg för en allt populärare träningsform för barn och unga", säger Clara Norman, verksamhetsledare för pedagogik och träning på Cirkus Cirkör i ett pressmeddelande.

Annons

Redan 2005 klev Cirkus Cirkör in i högskolevärlden när det som tidigare varit en lokal utbildning i cirkusartisteri efter många års hårt arbete blev en högskoleutbildning i nycirkus. Varje år examineras nya cirkusartister både från Stockholms konstnärliga högskola och från Cirkus Cirkörs Cirkusgymnasium. För att skapa ett fungerande ekosystem runt den konstformen behövs dock också skickliga pedagoger.

"I pandemins skugga har det blivit helt nödvändigt att säkra ett stadigt inflöde av kompetenta cirkuspedagoger. Vi är glada att äntligen se projektets resultat och hoppas att de första studenterna kan påbörja sin utbildning så snart som möjligt", säger Clara Norman.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons