Annons

Nystart för gangsterserien "Saints row"

Den hyperboliska gangsterserien "Saints row" hade svårt att komma vidare med berättelsen efter seriens fjärde del. Lösningen blev att vända blad, och börja ett helt nytt kapitel.
Spel • Publicerad 12 augusti 2022
Mycket är nytt, men kärnan är densamma i nya "Saints row", lovar spelets skapare. Pressbild.Foto: Koch Media
Den nya staden Santo Ileso hade inte kunnat skapas med samma detaljrikedom och storlek för två konsolgenerationer sedan. Pressbild.Foto: Koch Media
Den ökenomgivna staden innebar ny flora och fauna. "Vi har aldrig haft en palm tidigare i ett "Saints row"-spel, vilket är knasigt", säger kreativt ansvarige Brian Traficante. Pressbild.Foto: Koch Media
En svår situation att ta sig ut från. Pressbild.Foto: Koch Media

"Saints row" är som en knasigare variant av "GTA", där spelaren leder ett växande brottssyndikat. Serien har gjort gästspel i rymden och helvetet. Med årets utgåva, den femte, stryker man siffrorna och börjar helt enkelt om på ny kula, med fötterna (oftast) på jorden.

– Vi provade många olika utgångspunkter, vi utforskade olika ingångar i berättelsen. Skulle det vara en uppföljare eller en del av ett multiversum? Men inget kändes rätt, förrän det blev tydligt att det vi ville var att börja ett helt nytt kapitel, säger Brian Traficante, kreativt ansvarig, i en intervju med TT.

Kritik mot trailer

Annons

Det som är sig likt är att det fortfarande är bombastiskt och överdrivet. Ett gäng kriminella, The Saints (helgonen), ska ledas till brottsliga stordåd. Men faktum är att olikheterna gjorde många av seriens anhängare skeptiska, när spelets första trailer visades upp. Många var högljutt kritiska.

– Folk var oroliga, och deras reaktioner var genuina, och jag uppskattar det. Men vi hade planerat att under marknadsföringskampanjens gång så skulle fler lager avslöjas, och att mer av "Saints row" bekanta, smaskiga kärna skulle framträda, säger Traficante.

För att hitta rätt ton i "Saints row" använde sig skaparna av filmer. "John Wick"-seriens råa men jordnära action blev ena extremen, och "Fast and the furious"-avknoppningen "Hobbs & Shaw" storslagna action den andra.

– Från de extremerna måste du komma tillbaka till mitten, där hade vi filmen "Baby driver". Den representerar det centrala i det här spelets ton perfekt, förklarar Brian Traficante och fortsätter:

– När vi utvecklade berättelsen så använde vi filmerna som referenspunkter om var vi befann oss just då, och hur vi hittade tillbaka till mitten igen.

Flyttar sydväst

Det nya "Saints row" utspelar sig i Santo Ileso, en fiktiv stad i sydvästra USA:s ökenområden, jämfört med tidigare spel som inspirerats av industritunga städer i norr, Pittsburgh respektive Detroit. Staden är som en oas omgiven av öken.

Här finns distrikt kontrollerade av olika kriminella syndikat. Här finns välbeställda förortsområden, casinoområden och finansiella distrikt med höga skyskrapor.

I Santo Ileso märks det att serien klivit in i en ny spelgeneration.

– Att kunna bygga en så stor och varierad stad – vi hade inte kunnat göra det tidigare, säger Traficante.

Nytt är också så kallade företagsprojekt, där spelaren får en bit land i staden att starta olika kriminella verksamheter kring, som kommer med olika belöningar och uppdrag. Spelets första är en bilverkstad, och i nästa får spelaren välja mellan en vårdklinik, en soptipp eller ett par andra exempel.

Annons

– Vissa gör att du kan låsa upp material som påverkar anpassningsmöjligheterna, andra som gör dig bättre på närstrid. Det finns fjorton olika, och en extra på slutet som du får bygga i staden där dina individuella val på allvar visar sig.

"Saints row" släpps den 23 augusti till Playstation 4/5, Xbox One/Series och pc.

Fakta: "Saints row"

"Saints row" är en långlivad gangsterserie som utspelas i en öppen värld, där spelaren kan röra sig fritt och ta sig an olika uppdrag, inte helt olikt "GTA".

Bakom spelserien ligger Volition, en studio i Champagne i amerikanska Illinois som också gjort skjutarserien "Red faction". Volition är numera en del av svenska Embracer.

Första "Saints row" släpptes 2006, följt av "Saints row 2" (2008), Saints row the third" (2011) och "Saints row IV" (2013). Den fristående expansionen "Saints row: Gat out of hell" kom 2015.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons