Annons

Oberoende ryska medier stänger ner

Två tongivande ryska oberoende medier avbryter sin verksamhet. Beskedet kommer efter att ryska myndigheter blockerat dem.
Ukrainakriget • Publicerad 3 mars 2022
Den oberoende radiostationen Ekho Moskvy lägger ner sin verksamhet efter att ha stängts av från etern till följd av bevakningen av kriget i Ukraina. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Den liberala tv-kanalen Dozhd stoppar tillfälligt sina sändningar.

"Vi hoppas verkligen kunna återvända och fortsätta vårt arbete", skriver vd Natalija Sindejeva i sina sociala medier.

Annons

Radiostationen Moskvas eko, som haft en framträdande roll i det nya medielandskap som vuxit fram i Ryssland efter Sovjetunionens fall, meddelar också att man lägger ner sin verksamhet.

"En majoritet av rösterna i Moskvas ekos styrelse har beslutat att likvidera radiostationen Moskvas eko och dess webbplats", säger chefredaktören Aleksej Venediktov på meddelandetjänsten Telegram.

Den ryska tillståndsmyndigheten beslöt tidigare i veckan att stänga av flera oberoende medier till följd av bevakningen av kriget i Ukraina

Moskvas ekos sajt blockerades i måndags och kanalen kastades i samma veva ut från radionätet efter påståenden om att man spridit "medveten falsk information" om kriget.

Oberoende ryska medier har det senaste året upplevt en snabbt eskalerande repression som har tilltagit ytterligare till följ av invasionen av Ukraina.

Medierna i Ryssland har blivit instruerade att endast publicera information från officiellt håll, där invasionen beskrivs som en "militäroperation".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons