Annons

Onlinespel ska efterlikna romarnas partystäder

"The elder scrolls online" pumpar kvartalsvis ut nytt material till sin ständigt växande fantasyvärld. Även antalet spelare fortsätter att öka.
Spel • Publicerad 12 juni 2022
Röstskådespelaren Laura Bailey gör rollen som Isobel, en aspirerande riddare i "The elder scrolls online: High isle". Pressbild.
Röstskådespelaren Laura Bailey gör rollen som Isobel, en aspirerande riddare i "The elder scrolls online: High isle". Pressbild.Foto: Bethesda
"ESO" fortsätter att växa, men trots att arbetet inleddes redan 2007 ser regissören Rich Lambert inget behov av en uppföljare. Pressbild.
"ESO" fortsätter att växa, men trots att arbetet inleddes redan 2007 ser regissören Rich Lambert inget behov av en uppföljare. Pressbild.Foto: Bethesda
Skaparna på Zenimax Online Studios jobbar nära systerutvecklaren Bethesda Game Studios, där "The elder scrolls 6" för närvarande utvecklas. Pressbild.
Skaparna på Zenimax Online Studios jobbar nära systerutvecklaren Bethesda Game Studios, där "The elder scrolls 6" för närvarande utvecklas. Pressbild.Foto: Bethesda

Liknande den värld som öppnar upp efter pandemin, vädrar också "The elder scrolls online" ("ESO") morgonluft, med den nya expansionen "High isle".

– Det är färggrant, ljust, luftigt. Det är som medelhavsområdet, lite som antika romarnas partystäder, en semesterort för de rika och adeln, säger regissören Rich Lambert vid Zenimax Online Studios och fortsätter:

Annons

– Expansionen är på sätt och vis en återgång till våra berättelsemässiga rötter. Berättelsen kretsar inte kring världens undergång, utan är mer verklighetsliknande – om politik och ett mysterium.

Mängder med material

"ESO" släpptes 2014 och har vuxit genom åren med en ny övergripande berättelse per år, fördelad på fyra matiga expansioner. Behovet av nytt material handlar inte bara om att göra spelare nöjda, det är också en del av "ESO":s finansieringsmodell. I stället för en månadskostnad köper spelaren spelet och expansioner och kan sedan spela så länge man vill.

– Jag tror inte att spelarna förstår hur stort jobb det är att bygga innehåll motsvarande ett normalt ensamspelarspel varje år. Det är det vi gör. Vi adderar uppemot 35–40 timmar med nya uppdrag. Det är tufft att hantera och balansera. Vi planerar långt i förväg för att få in rätt saker, säger Lambert.

Dessutom ska varje nytt tillägg vara till gagn för befintliga spelare, men också locka in nya.

– Det är det fina med hur vi bygger vårt spel. Du behöver inte mala dig igenom åtta års innehåll. Du kan hoppa in direkt i det nya och spela det från start, vilket kan ändra inställningen hos många nya tveksamma spelare.

Strategin verkar fungera. I år meddelades att "The elder scrolls online" passerat 20 miljoner unika spelare.

– Men vi gör så klart saker för våra veteranspelare, nu inför vi en tolvspelarutmaning för dem som vill samla sin vänner och försöka döda den tuffaste (bossen) och få de coolaste prylarna, säger Lambert.

Fick lära om

En del av tillväxten i onlinespelet kan säkerligen tillskrivas pandemin, som gav människor tid att tillbringa framför skärmen. Samtidigt ställde nedstängningen till problem för studion, när utvecklarna tvingades jobba hemifrån.

– Vi fick lära oss hur man samarbetar igen, hemifrån, säger Lamberg och tillägger att utmaningarna kunde märkas på expansionerna under åren, som förbättrats i takt med att arbetsmetoder vässats.

"ESO" har med åren fått en rätt imponerande ensemble av röstskådespelare. Här finns sedan tidigare Kate Beckinsale, Bill Nighty, Nolan North, Peter Stormare och John Cleese. I "High isle" tillkommer Billy Boyd (Pippin i "Sagan om ringen") och Laura Bailey ("Call of duty: Vanguard").

Annons

– Röstskådespelarna är en stor del av vad som gör "ESO" speciellt. En skicklig röstskådespelare kan ge själ och känsla till uppdragen som du inte får när du bara läser text. Vi är stolta över att vårt material är på en högre nivå än annat därute – mycket tack vare kvaliteten som skådespelarna medför, säger Rich Lambert.

Fakta: "The elder scrolls"

"The elder scrolls online", som ofta förkortas "ESO", är som namnet antyder ett onlinerollspel, där fokus ligger på utforskande och att utveckla din avatar.

Spelet släpptes till pc och Mac 2014, och året därpå till Playstation 4 och Xbox One. Spelet har regelbundet uppdaterats med stora expansioner. Den senaste i raden, "High isle" är ute till pc och släpps till Xbox och Playstation den 21 juni.

"The elder scrolls online" är en del av spelserien "The elder scrolls" vars första spel släpptes 1994. Det senaste spelet i huvudserien är "The elder scrolls V: Skyrim" från 2011. En sjätte del utvecklas för närvarande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons