Annons

Osammanhängande mediethriller i tre delar

”Deadline” av Rebecka Edgrén Aldén är bra – var del för sig. Men bokens tre delar är inte en sammanhängande deckare eller roman, tycker recensenten Bengt Eriksson.
Bokrecension • Publicerad 7 november 2020
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Rebecka Edgren Aldén har gjort en nära och trovärdig skildring av redaktionsarbetet i ”Deadline”.
Rebecka Edgren Aldén har gjort en nära och trovärdig skildring av redaktionsarbetet i ”Deadline”.Foto: Caroline Tibell
Thriller

Deadline

Författare: Rebecka Edgren Aldén

Förlag: Norstedts

Som tre romaner i en – ja, till och med bredvid varandra. Ett något ovanligt upplägg för vad som ska vara en deckare eller åtminstone thriller.

”Deadline” har tre delar. Först kommer en skildring, typ arbetsplatsreportage, av redaktionen för ett yngre kvinnomagasin. Sen tar deckaren vid. Sist finns ett slags PS som reder ut deckarens kriminalgåtor. Allt föregånget av en prolog så att deckarläsaren ska hålla ut (?) de första 200 sidorna, innan övergången till polisroman och thriller.

Annons

Den långa, inledande delen kunde ha blivit en egen roman i den genre som anges på omslaget: ”relationsthriller” (i betydelsen till såväl arbetskolleger som hemma i familjen). Anna upphöjs till ny chefredaktör för livsstilsmagasinet Suzanna, döpt efter förra chefredaktören. Men Diana, ansiktet utåt, inte journalist utan dokusåpadiva och influencer, vill bestämma.

Rebecka Edgren Aldén, som själv arbetat på liknande tidskrifter, har gjort en nära och trovärdig skildring av redaktionsarbetet. Kanske lite överdrivet – men ingen karikatyr, tyvärr.

Efter alla dessa boksidor sker plötsligt ett mord. Men varför? Nog borde deckarintrigen och de kriminella pusselbitarna ha integrerats i romanen? ”Deadline” är delvis bra, ordagrant. Var del för sig. Men delarna har inte skrivits ihop till en sammanhängande polisroman och deckare eller ens relationsthriller.

Bengt ErikssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons