Annons

Oskar Kroon om vägen till Augustpriset

Oskar Kroon är årets första gäst i litteraturpodden ”Bokstavligt talat”. Ni vet, Växjökillen som i november förra året fick det prestigefulla Augustpriset i barn- och ungdomsklassen.
Publicerad 3 januari 2020
Oskar Kroon gästar Marie Magnusson i litteraturpodden ”Bokstavligt talat”.
Oskar Kroon gästar Marie Magnusson i litteraturpodden ”Bokstavligt talat”.Foto: URBAN NILSSON

Här saknas innehåll

Oskar Kroon är född och uppvuxen i Växjö, men flyttade från hemstaden efter studenten. Numera bor han med sin familj i Stockholm. Men Oskar minns barndomen i Växjö när både mamma Birgitta och pappa Ingemar arbetade på Smålandsposten. Oskar har själv en bakgrund som journalist. Men numera arbetar han deltid som bagare och skriver resten av tiden.

– Att skriva är något jag tycker väldigt mycket om att göra och något jag har fallenhet för. Men ibland har jag haft svårt att börja skriva eller sluta låta bli att inte skriva, säger han.

Annons

I ”Bokstavligt talat” berättar han om vägen fram till Augustpriset och hur han skrev boken om flickan Vinga i ”Vänta på vind”.

– Det kändes väldigt roligt med priset och det ger mig bekräftelse. Nu behöver jag inte vara så hemlig längre. Jag är väldigt tacksam, det finns ju väldigt mycket bra barn- och ungdomslitteratur. Det var hård konkurrens. Men då kan jag ju det här, tänker jag, berättar Oskar ödmjukt.

”Vänta på vind” är Oskars andra bok. Sensommaren 2018 kom barnboken ”Mitt fönster mot rymden”.

Vem är Vinga?

– Hon spenderar sommaren på en liten isolerad ö. Hon är hos morfar, flyr från sin röriga familj där pappan lämnat mamman och han väntar barn med en ny person. Det har varit ett jobbigt halvår för Vinga. Hon känner sig inte trygg i vardagen och har längtat ut till morfar och tryggheten.

På ön får hon en trasig gammal båt att göra i ordning i stället för att tänka på det jobbiga.

– Hon gillar att drömma sig bort. Det är lite sjömansromantik, skrattar Oskar.

Sedan träffar hon en annan flicka i samma ålder som ställer till det för henne. Vinga vill vara ensam egentligen, men Rut söker sig till henne.

– Vinga är yvig och färgglad medan svartklädda Rut är mer den dystra typen. De är ganska olika. Till slut måste Vinga lämna ön ganska hastigt. Det är mycket känslor.

”Vänta på vind” kan man läsa från cirka nio år och uppåt.

Annons

– Jag vill inte sätta någon övre åldersgräns för att läsa, det är bara dumt, tycker Oskar Kroon.

Lyssna mer på avsnittet i ”Bokstavligt talat” på www.smp.se, Itunes eller Spotify.

Författaren och bagaren Oskar Kroon.
Författaren och bagaren Oskar Kroon.Foto: URBAN NILSSON

Marie MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons