Annons

Östergrens juliga novellsamling är ett litterärt mästerstycke

Klas Östergrens ”Julrevy i Jonseryd” är en varierad och rikt givande läsupplevelse, av en författare som fortsätter att befästa sin position som en av landets riktigt stora.
Bokrecension • Publicerad 2 december 2021 • Uppdaterad 3 januari 2022
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Klas Östergren har skrivit ett antal noveller med jultema.
Klas Östergren har skrivit ett antal noveller med jultema.Foto: Jessica Gow / TT
Noveller

Julrevy i Jonseryd och andra berättelser

Författare: Klas Östergren

Förlag: Polaris

Genom åren har Klas Östergren skrivit ett antal noveller med anledning av julen, ofta på beställning. Nu har han, lagom till jul, sammanställt dessa i en bok, tillsammans med en nyskriven kortroman, som också fått ge boken dess titel.

Här handlar det inte alls om den sortens julskildringar som svensk litteratur och film gärna ägnar sig åt, där ångesten skälver under en konstlat glättig, yta för att till sist med tilltagande promillehalt krevera i hejdundrande uppgörelser.

Annons

För Klas Östergren blir julen i stället blott en anledning till att sätta ett händelseförlopp i rörelse, som med hans sällsamma förening av varm inlevelse i mänskliga förvillelser och kyligt analytiska klarläggande av de känslor som driver dem gör hans berättelser till stor litteratur. Här möter vi mannen som på grund av en skuld blir granförsäljare för en dag, iklädd tjockjacka och dubbla par byxor. Han hamnar hemma hos en kvinna i de fina kvarteren, som inte bara vill ha granen hemburen utan också uppställd och klädd. Är det möjligen något mer hon önskar? När det första paret byxor åker av verkar det så, men med det välberäknade förräderi mot det förväntade som utmärker Klas Östergrens texter och håller läsarens uppmärksamhet fången blir upplösningen, ja, vad ska man säga, logisk?

Kortromanen ”Julrevy i Jonseryd” är inget annat än ett litterärt mästerstycke, där en författare kommer till en mindre svensk stad för att höja kvaliteten på den traditionella revy som amatörteatersällskapet sätter upp varje jul. Han är inbjuden av en frodig kulturchef med stridsropet ”Make it happen!”, och skildringen av staden är minutiöst samtida, utanför hotellets barhäng driver hotfulla gäng förbi på gatorna.

Revyn kommer att på ett isande träffsäkert sätt fånga in det känslodränkta offentliga samtalet i landet, i kontrast mot det våld som hotar utanför den varma salongen. Det här är en text som kommer att leva länge, som en bild av tillståndet i landet i nådens år 2021. God Jul!

Christian SwalanderSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons