Annons

Per Hägred: Pär Lagerkvist–samfundets ordförande gläds åt beskedet

Per HägredSkicka e-post
Publicerad 10 oktober 2019 • Uppdaterad 11 oktober 2019
Per Hägred
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Magnus Eriksson på Linnéuniversitet och ordförande i Pär Lagerkvist–samfundet är nöjd.
Magnus Eriksson på Linnéuniversitet och ordförande i Pär Lagerkvist–samfundet är nöjd.Foto: Linnnéuniversitetet

Magnus Eriksson är ordförande i Pär Lagerkvist-samfundet (Lagerkvist är den enda kronobergare som erhållit priset) och lärare i kritiskt och kreativt skrivande på Linnéuniversitetet. Han gläds åt Svenska akademiens val.

”Även om jag helst hade sett två afrikanska pristagare gläds jag åt valet av Olga Tokarczuk och Peter Handke. Det är två författare som visar litteraturens möjligheter. De är inga traditionella epiker, och de skriver inte självbiografiskt. Tokarczuk överskrider de flesta gränser för vad som vi vårdslöst brukar kalla verkligheten och anknyter till den magiska realismen hos latinamerikanska författare. När hon skapar sitt eget universum i Polen påminns vi dock även om Isaac Bashevis Singer.

Annons

Peter Handke är en mer typisk centraleuropeisk avantgardist. Människan står i centrum för hans bästa böcker, ofta människor som i en krissituation ställs inför sin egen existens – mer filosofi än psykologi. Men han har också gjort jukeboxen till utgångspunkt för en serie meditationer om liv och skrivande. Och 1968 publicerade han FC Nürnbergs laguppställning i en match i Bundesliga som dikt. Han har även samarbetat med Wim Wenders, bland annat i dennes filmatisering av Handkes roman Målvaktens skräck vid straffspark.

Tokarczuk står på höjden av sitt skrivande, medan Handke de senaste decennierna mest förknippats med sitt reservationslösa stöd för serbisk nationalism, ett engagemang som gjorde att Salman Rushdie under Balkankrigen utnämnde honom till ”Moron of the Month” (”Månadens idiot”). Låt oss se bortom detta och läsa Handkes romaner på nytt.”

Fotnot. Växjös eget Nobelpris går i år till Jila Mossaed. Delas ut på på Stadsbiblioteket nästa lördag.

Annons
Annons
Annons
Annons