Annons

Perfume Genius: Gjorde omvänd rockstjärneresa

Först när Perfume Genius blev nykter kunde han skriva musik på riktigt.
Nu har hans turnébuss med "tyst avdelning" besökt Way Out West.
Musik • Publicerad 13 augusti 2022
Perfume Genius spelade på Way Out West under fredagen.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Perfume Genius befinner sig på Europaturné, och spelade på Way Out West under fredagen.Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Perfume Genius släppte albumet "Ugly season" i juni.Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Under fredagen fyllde Perfume Genius Linnétältet på Way Out West med sin alternativa konstpop – målet i förväg var att skapa en exorcism-känsla från scenen, berättar han för TT.

Den amerikanske 40-åringens väg mot artisteriet har varit krokig. Det började egentligen på riktigt efter att Michael Hadreas, som han egentligen heter, skrev in sig på rehab som 25-åring, efter år av alkohol- och drogmissbruk. En omvänd rockstjärneresa, kallar han det.

Annons

– Jag gjorde musik innan jag blev nykter också, men det blev aldrig bra. Det är lättare att ha perspektiv och se vad som pågår nu, och jag är stoltare över vad jag säger. Det är inte lika ångestfyllt.

Nu är Hadreas största last mängder av sockerfri läsk, och turnébussen har en "tyst avdelning".

– Jag går och lägger mig när våra yngre bandmedlemmar går ut och festar, berättar han, men med lite ambivalens i rösten.

– När man blir nykter är det alltid en del av en som känner att man missar någonting, även om det är "bullshit", men det försvinner aldrig riktigt.

Pretentiöst och perverst

I juni släppte Perfume Genius det experimentella albumet "Ugly season". Musiken skrev han ursprungligen till dansföreställningen "The sun still burns here", ett samarbete med koreografen Kate Wallich.

– Jag ville återskapa energin från dansen och att det skulle vara väldigt formellt: stor konst. Dansvärlden är väldigt klassisk och pretentiös, och det är någonting i det som jag verkligen gillar. Men jag ville också att det skulle vara perverst och subversivt, både högt och lågt, dumt och seriöst, berättar han.

Förändrad generation

Perfume Genius har gjort sig känd för queera uttryck i texter och musikvideor. Låten "Queen" från 2014 har blivit en kampsång för hbtq-rörelsen på andra sidan Atlanten, och Hadreas har själv erfarenheter av förtryck på grund av sin sexuella läggning.

I tidigare intervjuer har han berättat om den mobbning han utsattes för i sin ungdom, som den enda öppet homosexuella eleven på sin skola. Något år efter skolgången blev Hadreas misshandlad av en grupp unga män, och hamnade på sjukhus.

När Perfume Genius i början av sin karriär, 2012, släppte en video där han omfamnar en annan man, flaggade plattformen Youtube klippet som "Not family safe". Samtidigt ser 40-åringen hur samhället har förändrats sedan dess.

– De queerpersoner som jag ser i dag på internet och på mina konserter, jag vet inte vad de har upplevt, men de verkar öppnare i hur de tänker. De har fötts in i en värld där saker inte fungerar och ifrågasätter idéer och saker de har fått lära sig. Det gjorde inte min generation på samma sätt, säger Michael Hadreas.

Fakta: Perfume Genius

Perfume Genius, eller Michael Haderas som han egentligen heter, föddes 1981 i Iowa, USA. Debutalbumet "Learning" släpptes 2010.

Sedan dess har han släppt albumet "Put your back n 2 it" (2012), "Too bright (2014), "No shape" (2017), "Set my heart on fire immediatley" (2020() och "Ugly season" (2022).

Nu befinner han sig på Europaturné, och har precis spelat på Way Out West.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons