Annons

Peter Jihde utforskar nya gränser – i Sverige

"På gränsen med Peter Jihde" är tillbaka med en ny säsong. Men nu byts USA mot Sverige.
Tv • Publicerad 12 april 2021
Peter Jihde tar sig an kontroversiella ämnen i "På gränsen med Peter Jihde", som nu är tillbaka med en ny säsong. Pressbild.
Peter Jihde tar sig an kontroversiella ämnen i "På gränsen med Peter Jihde", som nu är tillbaka med en ny säsong. Pressbild.Foto: Karin Törnblom/Viaplay
Peter Jihdes bild av Sverige mörknade under inspelningarna av programmet. "Mycket av den skit och problem som vi upplevde i USA, det såg vi och pratade om även här", säger han. Pressbild.
Peter Jihdes bild av Sverige mörknade under inspelningarna av programmet. "Mycket av den skit och problem som vi upplevde i USA, det såg vi och pratade om även här", säger han. Pressbild.Foto: Karin Törnblom/Viaplay

I de två föregående säsongerna av "På gränsen med Peter Jihde" har tittarna fått följa med till det amerikanska samhällets bakgård. Programledaren har mött offer för opioidmissbruk och gängkriminalitet. Han har träffat Ku Klux Klan-medlemmar, abortmotståndare och religiösa fanatiker som försöker "bota" homosexuella.

Men trots ämnen med sprängkraft försöker Peter Jihde i rollen som programledare alltid att vara öppensinnad, berättar han.

Annons

– Jag får väl ta på mig det, men jag åker in i programmet med en ganska naiv inställning, och oftast ställer jag bara öppna frågor: "Vad tycker du om det?" och "Vad hände där?".

"Värre än vi trott"

När programmet är tillbaka med en tredje säsong går resan i stället genom Sverige. I sex avsnitt, med premiär den 12 april, undersöker Peter Jihde teman som droger, sexhandel och gängkriminalitet. Men också djurrättsaktivism och jakt, fattigdom och rikedom.

Peter Jihde berättar att inspelningarna har varit känsloladdade, och att flera av de problem som han bevittnade i USA, såg han även i Sverige.

– Proportionerna är större där. Men gängkriminaliteten finns här också. Drogerna finns här också. Och sexhandeln – den är här också, och så vidare. Vi fick uppleva mer och värre saker än vi hade trott.

"Blir så himla verkligt"

Säsongens första avsnitt handlar om sexhandel. Bland annat möter Peter Jihde Gabriella Kärnekull Wolfe, grundare av nätverket #intedinhora, som under hela sin gymnasietid utnyttjades sexuellt.

– Min tonårstid och min gymnasietid var en av de lyckligare och roligare perioderna i livet, medan hennes var den hemskaste perioden i livet, säger han och fortsätter:

– Då blir det så himla verkligt för mig, och det är egentligen hela tanken med programmet: att jag och de som tittar på det får uppleva båda sidor om den här gränsen – det är därför vi kallar programmet så.

Även om det stundtals är nattsvart innehåller programmet också ljusglimtar.

– Det är ett jobbigt men fint projekt på så sätt att det verkligen går till botten med saker och ting, både med en själv och med de ämnen som vi försöker spegla.

Fakta: "På gränsen med Peter Jihde"

Realityprogram där Peter Jihde möter människor i samhällets utkant och utforskar omdebatterade ämnen.

Efter två säsonger där programledaren har rest i USA inleds nu en tredje säsong i Sverige.

Säsong tre har premiär den 12 april på Viaplay och Viafree. Programmet sänds även i TV3.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons