Annons

Pirat-tv del av Viaplays fall

Ambitiösa dramaproduktioner och sportsatsningar för miljardbelopp – men också ökad pirat-tv – blev Viaplays fall, enligt analytiker som Dagens Nyheter har pratat med.
Nöje • Publicerad 1 augusti 2023
Viaplay skär kraftigt ner på egna manusproduktioner till följd av stora förluster. Arkivbild.
Viaplay skär kraftigt ner på egna manusproduktioner till följd av stora förluster. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Det svenska medieföretaget Viaplay har gjort en mångmiljardförlust, och företagets aktie har fallit med drygt 80 procent sedan mars i år.

Pirat-tv uppges vara en del av problemet. Illegala nedladdningar och annan otillåten distribution via internet har ökat kraftigt bland annat i Sverige uppger analytiker på Mediavision för DN. Det gör att branschen tappar intäkter.

Annons

Till DN säger Jonas Persson, vd på Commercial Sports Media, att Viaplay expanderat för fort på alla håll. Bland annat med egna stora manusproduktioner och dyra sportsändningar. Exempelvis kostade bara de nordiska rättigheterna till fotbollsserien Premier League 25 miljarder för de närmsta åren.

Sedan en ny vd tillträdde i juni i år har Viaplay försökt spara, bland annat genom att skära ner på egna dramaproduktioner. 2024 ska 16 procent av investeringarna läggas på de egna produktionerna med manus, jämfört med 29 procent i år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons