Annons

Polsk regissör ryter i mot abortlagstiftning

Film • Publicerad 11 november 2020
Regissören Agnieszka Holland, som 2017 fick en Silverbjörn på filmfestivalen i Berlin (bilden) fortsätter att kritisera den polska regeringen. Arkivbild.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Den polska filmregissören Agnieszka Holland ger sitt stöd till de pågående demonstrationerna mot abortlagstiftningen i Polen.

Trots den pågående pandemin fortsätter kvinnor att strejka runt om i Polen, konstaterar Variety. Detta sedan den polska författningsdomstolen meddelat att abort av foster med skador strider mot konstitutionen, vilket öppnar för en ytterligare skärpning av landets redan strikta abortlagstiftning.

Annons

Agnieszka Holland, regissör till filmer som "Den hemliga trädgården" och "Spoor", har tidigare varit djupt kritisk till den polska högerregeringen, och är det fortfarande.

– Det här är en tydlig signal om att staten har lämnats över till religiösa fundamentalister, säger Agnieszka Holland till Variety.

– Vi måste bli av dem. "Dra åt helvete". Frågan är när det ska hända, för de har redan visat att de inte kan styra eller ens klara läget. Ändå visar det sig att unga personer är immuna mot deras hjärntvättningstaktik. De är i Europa, och regeringen är någonstans nära Iran.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons