Annons

Prisbelönta former visas på Artipelag

Två brödrostar som satts ihop och fått titeln "Hjärna". Konstnären Gabriel Karlssons skulpturer svävar mellan det konkreta och abstrakta.
Nu tilldelas han Fredrik Roos stipendium för arbetet med sina utforskande former som kan ses på Artipelag i Stockholm.
Konst • Publicerad 6 maj 2021
Gabriel Karlsson får Fredrik Roos stipendium. Här installerar han stipendieutställningen på Artipelag. Pressbild.
Gabriel Karlsson får Fredrik Roos stipendium. Här installerar han stipendieutställningen på Artipelag. Pressbild.Foto: Paulina Simon
Gabriel Karlssons konst ställs nu ut på Artipelag i Stockholm. Pressbild.
Gabriel Karlssons konst ställs nu ut på Artipelag i Stockholm. Pressbild.Foto: David Skoog
Gabriel Karlssons konst balanserar mellan det abstrakta och det konkreta, konstaterar juryn som delar ut stipendiet. Pressbild.
Gabriel Karlssons konst balanserar mellan det abstrakta och det konkreta, konstaterar juryn som delar ut stipendiet. Pressbild.Foto: Paulina Simon

En död mus på ett bord och ett stort frö i gips samsas med deformerade ansikten. Gabriel Karlsson jobbar i material som kräver tid, på så vis saktar han ned tanken och undviker det slentrianmässiga.

För några år sedan lämnade han Konsthögskolan i Malmö med en masterexamen i fri konst i bagaget. Sedan dess har det flutit på för den drygt 30-årige stockholmaren som numera huserar i Malmö och Berlin.

Annons

På torsdagen avslöjades det att Gabriel Karlsson tilldelas årets upplaga av Fredrik Roos stipendium, som sedan 2011 har delats ut till minne av konstsamlaren och finansmannen med samma namn.

Stipendiet på 600 000 kronor, är ett av Sveriges största, och ska gå till yngre nordiska konstnärer, helst verksamma inom måleri eller skulptur.

I år delades det ut med följande motivering:

”Årets stipendiat arbetar huvudsakligen med skulptur som balanserar mellan det abstrakta och konkreta. Verken är utförda med en enorm precision och känsla för materialets egenskaper och komposition. I sitt konstnärskap förenar stipendiaten det långsamma och traditionella hantverket med ett konceptuellt tänkande som utmanar betraktaren till att reflektera över skulpturen och objektens förmåga att befinna sig mellan ett inre och ett yttre rum.”

Mellan den 7 maj och 6 juni kommer den som vill att kunna se Gabriel Karlssons skulpturer på Artipelag som har fri entré på utställningen.

Fakta Gabriel Karlsson

Född: 1988 i Stockholm

Yrke: Konstnär med fokus på skulptur där lera, gips och stål är återkommande material. Har studerat konst vid Gerlesborgsskolan i Bohuslän och Konsthögskolan i Malmö där han tog sin masterexamen i fri konst 2019

Bor och arbetar: I Malmö och Berlin

Just nu: Våren 2021 är han aktuell med Fredrik Roos stipendiatutställning på Artipelag samt utställningar på Landings Project Space i Vestfossen, Norge och på Ravinen, en konsthall under uppbyggnad på Bjärehalvön

Tidigare utställningar: Förutom att assistera konstnärerna John Skoog och Danh Vo har Karlsson ett flertal utställningar bakom sig, bland annat på Skissernas Museum i Lund, Galleri CC i Malmö och Galleri Arnstedt i Östra Karup

Utmärkelser i urval: Edstrandska stiftelsens stipendium 2019 och Ann-Margret Lindells verkstadsstipendium 2016

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons