Annons

Protest mot regeringens bantade kulturbudget

Aktörer från scenkonstbranschen håller en manifestation i protest mot regeringens nedbantade anslag till kultursektorn.
Kultur • Publicerad 8 augusti 2023
Manifestationen "Tre tysta minuter" ska återskapa händelsen från 1988 då stora delar av Kultursverige pausades. 2023 sker det i protest mot den sittande regeringens nedmontering av kulturen. Arkivbild.Foto: Magnus Liam Karlsson / SvD / TT

Den 1 september klockan 20.15 hålls tre tysta minuter "för kulturen, konsten och yttrandefriheten", det skriver arbetsgruppen Tre tysta minuter – bestående av dramatiker och andra kulturarbetare – i ett pressmeddelande.

Manifestationen är tänkt att återskapa en händelse från 1988 då stora delar av Kultursverige pausades.

Annons

"Nu är det dags igen, 35 år senare. Vi behöver visa att kulturen inte kan bortprioriteras utan att det får konsekvenser för yttrandefriheten, demokratin och för människors själsliga hälsa", säger Isabel Cruz Liljegren, dramatiker och en av initiativtagarna.

I pressutskicket uppmärksammas att den nuvarande regeringen avlagt en miljard mindre till kulturen år 2023 än året innan.

"De smygande förskjutningarna och neddragningarna är lika farliga som de är drastiska", säger Isabel Cruz Liljegren i pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons