Annons

Pugh Rogefeldt död: "Till slut gick det inte"

Artisten Pugh Rogefeldt är död. Han avled under natten till måndagen, berättar hans son Michael Rogefeldt.
– Han har kämpat på otroligt hårt, men till slut gick det inte, säger han till TT.
Nöje • Publicerad 1 maj 2023
Pugh Rogefeldt fotograferad inför sin medverkan i TV4:s "Så mycket bättre" 2012.
Pugh Rogefeldt fotograferad inför sin medverkan i TV4:s "Så mycket bättre" 2012.Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Pugh Rogefeldt med guldskivan för albumet "Pugh on the rocks" 1976.
Pugh Rogefeldt med guldskivan för albumet "Pugh on the rocks" 1976.Foto: Ove Forsberg / TT

Torbjörn "Pugh" Rogefeldt hade varit sjuk en längre tid och gick bort under natten.

– Pappa har varit väldigt sjuk, men de sista två veckorna har han långsamt blivit ännu sämre. Till slut tynade han bort. Han gick bort i natt strax före klockan två, lugnt och stilla, säger Michael Rogefeldt.

Annons

Sedan ett år tillbaka bodde Pugh Rogefeldt på ett särskilt boende i Slite på Gotland.

– Vi bor på fastlandet, så vi var inte där. Men min yngsta bror bor på Gotland så han har varit där under morgonen, säger Michael Rogefeldt.

Accepterade sjukdomen

I december 2021 meddelade Pugh Rogefeldt att han avslutade sin musikkarriär. Anledningen var att han drabbats av den obotliga nervsjukdomen kortikobasal degeneration, CBD. Det är en sjukdom som bland annat kan påverka funktioner som förmågan att svälja, talet, minnet och balansen.

– Egentligen trodde vi nog att det här skulle ske för nästan ett år sedan. Han har kämpat på otroligt hårt, men till slut gick det inte, säger Michael Rogefeldt.

Han beskriver sin far som en kämpe mot sjukdomen.

– Han accepterade den på något vis, säger han. När han inte längre kunde spela gitarr så satsade han på sången i stället. Han har varit stark och klagat väldigt lite.

Släppte en sista låt

Första gången han märkte av symtom från sjukdomen var inför en spelning på Cirkus i Stockholm 2019, då Pugh Rogefeldt skulle fira 50 år som artist. På grund av känningar i handen kunde gitarristen Rogefeldt inte spela sitt instrument under konsertkvällen.

– Det var verkligen befriande att få spela på Cirkus 2019. Jag kände mig väldigt inspirerad och tacksam över den jublande publiken, berättade Rogefeldt i en intervju med Dagens Nyheter 2021.

Pugh Rogefeldt tog farväl, men i oktober i fjol kom överraskande en ny låt, "Fasta klippa", hans tolkning av "Rock of ages", en psalm från 1700-talet, som på svenska heter "Klippa, du som brast för mig".

Det fanns planer på att göra fler gospellåtar på svenska, men sjukdomen satte stopp för mer musik.

Annons

Pugh Rogefeldt blev 76 år.

Fakta: Fem viktiga skivor med Pugh Rogefeldt

"Ja dä ä dä" (album, 1969).

Efter singeldebuten "Haru vart på cirkus" året innan kommer debutalbumet som får stort genomslag. Rock med texter på svenska är något nytt. Här återfinns klassiska låtar som "Här kommer natten" och "Små lätta moln".

"Bolla och rulla" (album, 1974).

Med delvis nya musiker når Pugh Rogefeldt större kommersiella framgångar med låtar som "Hog farm" och "Dinga linga Lena".

"Nattmara" (Melodifestivalbidrag, 1978).

Tredjeplatsen i schlager-SM gör Pugh Rogefeldt mer folklig och han kommer in på Svensktoppen.

"Grymlings" (album, 1990).

Med Göran Lagerberg, Magnus Lindberg och Mikael Rickfors i supergruppen Grymlings för Pugh Rogefeldt en jättehit med "Mitt bästa för dig" och en ny skjuts i karriären. Låten blir etta på Svensktoppen.

"Här kommer natten" ("Så mycket bättre"-tolkning, 2012).

När Pugh Rogefeldt är med i TV4:s succéprogram för Miss Li en jättehit med låten som introducerar honom för en helt ny generation.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons