Annons

Pulitzerprisad poet död

Litteratur • Publicerad 10 januari 2023
Författaren Charles Simic är död. Arkivbild.
Författaren Charles Simic är död. Arkivbild.Foto: Luca Bruno/AP/TT

Den amerikanske författaren Charles Simic har avlidit, uppger New York Times. Den Pulitzerprisade poeten blev 84 år gammal.

Charles Simic föddes i det forna Jugoslavien, i det som nu är Serbien. Han flyttade till USA i tonåren men använde sina erfarenheter från barndomens Belgrad i sitt skrivande.

Annons

1990 tilldelades han Pulitzerpriset för sin diktsamling "The world doesn't end" och mellan 2007 och 2008 var han USA:s officielle poet laureate, en hederstitel som delas ut av kongressbiblioteket.

– Jag är särskilt rörd över att vara utvald eftersom jag är en invandrarpojke som inte talade engelska förrän jag var 15 år gammal, sade han vid tillfället.

På svenska finns bland annat diktsamlingen "Skola för mörka tankar".

Dödsorsaken uppges enligt Simics vän och förläggare Daniel Halpern, höra ihop med den demenssjukdom som författaren på senare år led av.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons