Annons

Puritanska punkterare

Kultur • Publicerad 12 januari 2006

Om man bara läser kvällstidningarnas löpsedlar kan man få intrycket att hela västvärlden är ett enda stort Sodom och Gomorra.

Inget kunde vara mer felaktigt.

Annons

I alla fall vad gäller England. Enligt en undersökning av framtidsforskarna på Future Foundation är regler och restriktioner inne.

Se bara:

En av fyra tillfrågade tycker att antalet besökare till vissa "natursköna områden" ska begränsas av ekologiska skäl.

En av tre tycker att vi borde tänka efter innan vi ger choklad eller godis till familj och vänner.

En av tre tycker att en gravid kvinna som röker på allmän plats ska bötfällas.

Rörelsen kallas lite hånfullt för New Puritanism och dess anhängare New Puritanicals eller Neo Croms, det senare härlett från 1600-talshärskaren Oliver Cromwell som utmärkte sig för sin fanatiska disciplin.

Neo Croms är många förståsigpåares hatobjekt. De kallas "glädjedödare" och anklagas för att vilja "granska alla aktiviteter som är roliga".

Varför?

Ett par ledtrådar:

Gemensamt för belackarna är att de anser att själva definitionen av lycka är att köra en fyrhjulsdriven jeep (SUV) i stadstrafik.

Annons

En av de ledande nypuritanska organisationerna är den franska Les Degonflés. SUV:ar är deras svurna fiender. Till skillnad från bilbrännarna som dominerat nyheterna de senaste veckorna använder medlemmarna en oskyldig metod: Punktering. (Les Degonflés betyder ordagrant Punkterarna.)

I skydd av natten, och sina masker, släpper de ut luften ur däcken på alla SUV:ar de kan hitta.

Om det finns tid bombarderar de bilarna med lera.

Kanske inte så värst puritanskt.

Erik Hammar
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons