Annons

Rampling nöjd med rollen som försupen farmor

Charlotte Rampling har gjort fler än 130 film- och tv-roller. Som 76-åring pendlar hon mellan att göra megaproduktioner som "Dune" och filmer som den nu Sverigeaktuella "Grandmother".
Film • Publicerad 8 juni 2022
Charlotte Rampling spelar rollen som en försupen farmor. Pressbild.
Charlotte Rampling spelar rollen som en försupen farmor. Pressbild.Foto: Jen Raoult

– Jag är oerhört nöjd med de roller jag får. Jag är lycklig över att kunna variera mig hela tiden, säger hon i telefon till TT från sitt hem i Paris.

I Matthew J Savilles "Grandmother" spelar hon Ruth, en alkoholiserad kvinna som flyttar från England till sin ensamstående son och dennes självdestruktive tonårsson Sam på Nya Zeeland. Sam och Ruth kolliderar omgående, men börjar efter hand finna och respektera varandra.

Annons

– Jag kände mig väldigt rörd när jag läste manuset. Det är viktigt för mig, att det finns en känslomässig kraft som håller dig fast. Finns det där, så finns det, säger Rampling som hann avsluta inspelningen och återvända till Europa precis innan Nya Zeeland stängde ner på grund av covid.

Vän med Campion

– Jag kände till landet väl, min första man kom därifrån och vi besökte landet ofta, även om resorna dit var långa och jobbiga. Medan vi gjorde vår film, höll Jane Campion på med "The power of the dog" i södra delen av landet. Vi är vänner, jag ville gärna besöka henne, men jag hann inte.

Charlotte Rampling är mycket nöjd med de roller hon får och nämner i det sammanhanget bland annat filmerna "45 år" från 2015 och den nu bioaktuella "Grandmother". I den förra spelade hon Kate vars tillvaro vänds upp och ner i samband med att hon ska fira sin 45:e bröllopsdag.

– Det finns en känsla av verklighet i dem, det är filmer som berättar om vilka vi är, vare sig vi är unga eller gamla. Det finns en underbar känsla av familj i dem.

Men hon tycker också om att göra storfilmer som "Dune".

– Det är ett fantastiskt maskineri som drar igång, det är som en hel armé som jobbar med att få filmen gjord.

Sjunde med Skarsgård

Hennes roll i den första "Dune"-filmen betraktar hon som liten, i uppföljaren får hon mer utrymme. Inspelningarna börjar i jul och blir den den sjunde filmen som hon och Stellan Skarsgård gör tillsammans.

– Han har blivit som en bror för mig, min "lucky charm". Jag har några andra planerade jobb, bland annat en andra säsong av den danska tv-serien "DNA". Men allt får flytta på sig inför "Dune".

Fakta: Charlotte Rampling

Ålder: 76.

Bor: Paris.

Familj: Två barn.

Yrke: Skådespelare.

Några tidigare roller: "De fördömda", "Nattportieren", "Never let me go", "Melancholia", "Red sparrow", "Benedetta".

Aktuell: "Grandmother" som får svensk premiär 10 juni.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons