Annons

Regeringen bör se över konstens frihet – igen

Mer generella kulturstöd till barn och unga. Samtidigt bör regeringen fortsätta granska hur kulturpolitiken påverkar den konstnärliga friheten. Det framhåller Myndigheten för kulturanalys i en ny rapport.
Kultur • Publicerad 1 mars 2022
Regeringen bör överväga mer generella stöd till kultur för barn och unga, framhåller Myndigheten för kulturanalys.
Regeringen bör överväga mer generella stöd till kultur för barn och unga, framhåller Myndigheten för kulturanalys.Foto: Henrik Montgomery/TT

Kulturanalys rapport "Så fri är konsten" ledde till att regeringen lyfte fram vikten av att värna den konstnärliga friheten i årets regleringsbrev till statliga myndigheter inom kulturområdet.

Men det räcker inte, framhåller Kulturanalys. I den årliga genomlysningen av de kulturpolitiska målen får regeringen rådet att "tydliggöra" hur de kulturpolitiska målen förhåller sig till varandra, men också att fortsätta granska hur den kulturpolitiska styrningen inverkar på den konstnärliga friheten.

Annons

Kulturanalys menar också att regeringen bör se över den icke-offentliga finansieringen av kulturverksamhet samt om denna kan öka.

Tillgången till kulturverksamhet är starkt påverkad av var man bor, konstaterar myndigheten. Särskilt i landsbygdskommuner är den kulturella infrastrukturen sårbar. Regeringen får därför rådet att se över vad som krävs för att alla ska kunna delta i kulturlivet. Särskilt angeläget är det – enligt Kulturanalys – att "överväga mer generella åtgärder och reformer" för att trygga alla barns och ungas rätt till kultur.

Fakta: Kulturpolitiska mål

De tre övergripande målen i den statliga kulturpolitiken är:

1. Självständighetsmålet (kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefrihet som grund).

2. Delaktighetsmålet (alla ska ha möjlighet att delta).

3. Samhällsmålet (kreativitet, mångfald och konstnärlig kvalitet ska prägla samhällets utveckling).

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons