Annons

Rekord i utropspris för Zorns "Söndagsmorgon"

Kultur • Publicerad 6 december 2021
Anders Zorn i sin ateljé.
Anders Zorn i sin ateljé.Foto: TT
"Söndagsmorgon" (1891) av Anders Zorn har det rekordhöga utropspriset 12–15 miljoner kronor. Pressbild.
"Söndagsmorgon" (1891) av Anders Zorn har det rekordhöga utropspriset 12–15 miljoner kronor. Pressbild.Foto: Bukowskis Auktioner AB

Målningen "Söndagsmorgon" av den svenske konstnären Anders Zorn går under klubban hos auktionshuset Bukowskis på årets största och avslutande liveauktion.

Verket är betydande både vad gäller sin storlek och sitt motiv – och inte minst vad gäller det sensationella utropspriset på 12–15 miljoner kronor. "Söndagsmorgon" är årets mesta prestigefulla verk på auktionsmarknaden – och det högst värderade.

Annons

"Söndagsmorgon" säljs på "Important winter sale" i Stockholm den 8–11 december.

En annan raritet är ett sengustavianskt skrivbord som har tillhört författaren och ambassadören Jan Mårtenson. Mer än hälften av hans 70 böcker har skrivits vid skrivbordet, däribland merparten av hans deckare om antikhandlaren Johan Kristian Homan. Skrivbordet har det blygsamma utropspriset på 20 000–30 000 kronor.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons