Annons
Kultur • Publicerad 22 april 2004
Foto: Pressens Bild
Foto: Pressens BildFoto: 

Ger bokföring läslust? Ger ständiga räkneuppgifter i arbetet upphov till en större längtan efter bokstäver på fritiden? Det antyder åtminstone en engelsk undersökning som hävdar att de som arbetar med bokföring (kamrer, revisorer med flera) är de flitigaste läsarna av skönlitteratur.

Den genomsnittlige revisorn läser skönlitteratur, helst humoristiska titlar, under drygt fem timmar per vecka. Nästan dubbelt så mycket som den yrkeskår som läser i särklass minst - präster!

Annons

Undersökningen, som refereras i dagstidningen The Independent, har frågat 1 600 människor i olika yrkesgrupper om deras läsvanor. Resultaten, som förmodligen inte skiljer sig nämnvärt från svenska yrkesarbetares läsmönster, har överraskat många. Bakom den traditionella föreställningen av revisorn som lite torr och inbunden döljer sig alltså en passionerad läsare.

- O ja, utbrister generalsekreteraren i svenska FAR (Föreningen Auktoriserade Revisorer) Dan Brännström.

- Det är självklart att man som revisor läser mycket och hänger med. Senast i går diskuterade jag och några kollegor Jan Guillous böcker om Arn. Själv läser jag nog tio böcker åt gången.

Lika överraskande är att just präster läser i särklass minst. Två timmar och 40 minuter i veckan. Det kan finnas flera förklaringar. Kvinnor läser generellt mycket mer än män och det finns få kvinnliga engelska präster. Präster hamnar i sin yrkesutövning ofta i situationer som andra enbart läser om i böcker. Dessutom betraktar de förmodligen sin egen litterära yrkesmanual som facklitteratur.

När präster väl läser är det den grupp som procentuellt helst tar med boken med i badet. Den grupp som föredrar toaletten domineras av advokater. Advokaterna utskiljer sig också genom att de helst läser under semestern. De flesta andra, oavsett yrke, väljer annars sängen (där lärarna toppar) följt av semestern och vardagsrummet. Nästan ingen läser under pauser på arbetet. Ja, förutom chefer och naturligtvis taxichaufförer. Revisorer föredrar att läsa på väg till jobbet något tre grupper i princip aldrig gör: taxichaufförer, präster och, mer överraskande, lärare! Kanske är de alltför upptagna med läxorna?

Undersökningen visar också på hur den litterära smaken skiftar mellan yrken. De tillfrågade fick ett antal populära titlar att välja på och de som var mest begeistrade av Sagan om Ringen-triologin var präster. Politiker däremot läste helst politiska biografier och böcker med historisk anknytning, i sängen.

De två titlar som dominerade var Sagan om Ringen och Jane Austens Stolthet och fördom förutom bland journalister som föredrog Gabriel Garcia Marquez Hundra år av ensamhet och taxichaufförerna som helst ville ha spänning, i det här fallet Agatha Christies Döden på Nilen.

De åtta mest

läsande yrkesgrupperna:

1. Revisorer

Annons

2. Sekreterare

3. Politiker

4. Journalister

5. Taxichaufförer

6. Advokater

7. Chefer

8. Lärare

Magnus Sjöholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons