Annons

Rik coffee table-bok med själfullt innehåll

Antologin ”Av kärlek” samlar 34 profilers definitioner av kärlek. En mysig bok att titta i då och då, tycker Rebecka Åhlund.
Bokrecension • Publicerad 6 mars 2021 • Uppdaterad 19 mars 2021
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Antologi

Av kärlek

Redaktörer: Ragnar Persson och Daniel Söderberg

Förlag: Kaunitz-Olsson

Livet är så klyschigt och förutsägbart men man kan läsa en rosa bok som heter ”Av kärlek” och ändå få bra text och konst till sig. 34 konstnärer och skribenter tolkar temat kärlek, per definition LÖST, och det är mysigt utan att bli trist.

Lars Berge skriver om amerikanska män som bygger knullmaskiner, Jenny Damberg om gnagares neurohormon och Marie-Louise Ekman fejkintervjuar sig själv och sin make. Men kärlek gestaltas även av konstnärer och fotografer som Joakim Ojanen, Kristian Bengtsson och Märta Thisner för att nämna några.

Marie-Louise Ekman.
Marie-Louise Ekman.Foto: Janerik Henriksson/TT
Annons

Ständiga favoriten Mattias Alkberg om bearnaisesås och döden: ”Och när jag ligger på dödsbädden och inte kan behålla min bearnaise så har jag i alla fall det. Även om barnen slutar älska mig så slutar jag inte älska dem. Eller systrarna, eller mamma och pappa, allt det där jag haft så länge jag minns, så länge de funnits, så länge jag har varit medveten om dem. Och jag älskar bearnaise och andra människor med. Jag kan bara inte behålla allt.”

Mattias Alkberg.
Mattias Alkberg.Foto: Janerik Henriksson/TT

”Av kärlek” är en rik coffee table-bok i fel format med själfullt innehåll. Att läsa och glo på lite i taget för att stå ut i lidandet. ”All nåd, all kärlek” avslutar Matti Ollikainen sin dikt. Just så.

Rebecka ÅhlundSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons