Annons

Riz Ahmed om filminspelningen: Skrämmande

När Riz Ahmed filmade ”Encounter” kände han sig som om han befann sig i början av apokalypsen.
Film • Publicerad 8 december 2021
Riz Ahmed beskriver inspelningen av "Encounter" som "skrämmande och overklig". Just då brann skogarna i Kalifornien, samtidigt som människor bar munskydd på grund av pandemin. Arkivbild.
Riz Ahmed beskriver inspelningen av "Encounter" som "skrämmande och overklig". Just då brann skogarna i Kalifornien, samtidigt som människor bar munskydd på grund av pandemin. Arkivbild.Foto: Richard Shotwell/AP/TT
Riz Ahmed tillsammans med sin filmfamilj, från vänster Aditya Geddada och Lucian-River Chauhan. Octavia Spencer spelar Hattie Hayes i filmen. Arkivbild.
Riz Ahmed tillsammans med sin filmfamilj, från vänster Aditya Geddada och Lucian-River Chauhan. Octavia Spencer spelar Hattie Hayes i filmen. Arkivbild.Foto: Richard Shotwell/AP/TT
Riz Ahmed fick fin kritik för sin insats i filmen "Sound of metal" härom året. Pressbild.
Riz Ahmed fick fin kritik för sin insats i filmen "Sound of metal" härom året. Pressbild.Foto: Amazon Studios/AP/TT

Riz Ahmed beskriver upplevelsen under inspelningen som "en skrämmande och overklig verklighet".

– Jag ser vår film som en resa genom hjärtat av det samhälle vi har i dag.

Annons

Filmen heter ”Encounter”, och får premiär på Amazon Prime den 10 december. Riz Ahmed spelar Malik, en veteran från Afghanistan, som lider av posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. Han lever frånskild, hans två barn bor tillsammans med exhustrun och hennes nya man.

En invasion från rymden får Malik att kidnappa pojkarna för att skydda dem och föra dem till en hemlig bas. De får myndigheterna efter sig och halvvägs igenom storyn vänder den från att vara science fiction till att bli mer av en psykologisk thriller.

Talade med krigsveteraner

För Riz Ahmed är det alltid viktigt att göra ordentlig research inför en inspelning. I arbetet med "Encounter" talade han med många krigsveteraner, flera av dem med PTSD.

– De berättade om hur det kan kännas att få sin identitet formad i krig för att sedan komma tillbaka och känna sig ovälkommen. De sade "jag slogs inte för mitt land, jag slogs för människorna omkring mig". Det kallas "ett andra sår" – de känner sig förnekade, och det är oerhört sårande.

Själv ser han filmen mer som psykologisk thriller än som science fiction.

– Men den ger dig all spänning du vill ha från båda dessa genrer.

"Barn bättre än vuxna"

Riz Ahmed är lyrisk när han talar om Aditya Geddada och Lucian-River Chauha, som spelar hans söner.

– Det var fantastiskt. De var så raka och ärliga, de fick mig att hela tiden stå på tårna. Barn är ofta bättre än vuxna – de är omedelbara och kräver ärlighet.

Riz Ahmed är en mångsidig skådespelare med roller i allt från seriösa dramer till "Star wars". Det viktiga är att rollen utmanar både honom och publiken, framhåller han.

– Det jag gör ska helst få oss alla att känna oss obekväma. Helst vill jag berätta historier som vi ännu inte har sett. Det är som ”Encounter” som blandar genrer. Mitt mantra är att rollen ska få mig att utvecklas.

Annons

– Det jag säger nej till är roller som inte skrämmer. Här var det detta med att spela pappa. Skulle jag klara det? Jag har inga barn. Jag vill inte låta som en hippie, men det finns någonting andligt kring hela upplevelsen.

"Kan säga min sanning"

Riz Ahmed är också framgångsrik som rapmusiker och har också gjort sig känd som politisk aktivist.

– Jag gör musik när jag känner att jag har någonting att säga. Det är ett viktigt utrymme för mig, jag kan säga min sanning.

Dessutom har han startat ett produktionsbolag, som bland annat ska göra bland film baserad på ämnen han tycker bör tas upp. Den hyllade danska animerade filmen ”Flykt” är producerad av bolaget.

– Det är en film jag är oerhört stolt över, säger han.

Fakta: Riz Ahmed

Ålder: 39 år.

Familj: Hustrun Fatima Farheen Mirza.

Bor: I London.

Yrke: Skådespelare, musiker.

Tidigare roller: "Road to Guantanamo", "Four lions", "Den ovillige fundamentalisten", "Nightcrawler", "Jason Bourne", "The night of", "Rogue one: A star wars story", "The Sisters brothers", "Sound of metal", "Mogul Mowgli".

Aktuell: I "Encounter" som strömmas på Amazon Prime med start den 10 december.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons