Annons

Robert Armblad: ”Vänsterpartiets mål är att på sikt öka kulturbudgeten”

Kulturen i valet. Åtta frågor till åtta politiker i Kronoberg. En representant för varje riksdagsparti. Några arbetar på kommunal nivå, andra i regionen. De är geografiskt spridda över länet men med en tyngdpunkt i centralorten Växjö. Alla utvalda har det gemensamt att de har tankar om kulturpolitiken i länet. Vi presenterar dem en och en och i ingen särskild ordning. Alla fick samma åtta frågor i förväg, och uppmanades att svara kortfattat. Vi bad dem också välja ut en bild eller selfie som de ville illustrera sina svar med. Text: Per Hägred
Växjö • Publicerad 2 augusti 2018 • Uppdaterad 30 augusti 2018

Robert Armblad i mitten.
Robert Armblad i mitten.

1 Beskriv med en mening kulturlivet i regionen?

Annons

– En härlig blandning av stort och smått, stadsfestivaler och vardagsrumsspelningar, kulturskolor och studiecirklar, gemensamma upplevelser och små ensamma möten med sådant som får ens huvud att tänka och ens hjärta att sjunga.

2 Ska din kommun betala mer, lika mycket eller mindre på kulturen under nästa mandatperiod?

– Vårt förslag från Vänsterpartiet är att öka budgeten till kultur och fritidsnämnden för att främja allas rätt till kulturupplevelser. Vårt fokus ligger på att öka antalet kulturaktiviteter på våra äldreboenden och att på sikt göra kulturskolan avgiftsfri efter valet.

3 Hur främja det lokala kulturlivet? Vad vill du satsa kulturpengar på?

– Det bästa sättet att främja kulturlivet är att göra kulturen tillgänglig för alla. Förutom avgiftsfri kulturskola och offentliga mötesplatser för kultur (såsom Musikhuset eller Araby Park Arena i Växjö) så tror vi i Vänsterpartiet på idén om ett Föreningarnas Hus. En samlingsplats där föreningar ska kunna utvecklas och samarbeta i nära kontakt med kommunens stöd.

4 Vem är främste kulturambassadören för regionen?

– Personligen så skulle jag vilja lyfta fram det arbete som gänget kring Kafé de luxe och Tyrolen gör i att erbjuda såväl smala som breda och folkliga kulturupplevelser samtidigt som de använder sitt arrangörskap som ett verktyg för att ta ett socialt ansvar på såväl landsbygd som i stad.

5 Finns det kultur som bör lyftas fram mer för att gör regionen känd och intressant för till exempel turister? Glaset, utvandringen eller musiken, för att ta ett par exempel.

– Jag hade personligen lyft fram alla årliga festivaler såsom våra Korröfestivalen, Muskelrock eller Ljungby Berättarfestival för att på ett lättillgängligt sätt visa bredden och förekomsten av kultur i Kronoberg. Mycket av kulturen som vanligtvis lyfts fram är tyvärr inte så folklig och säger därför kanske inte så mycket om Kronoberg och oss som lever här.

6 Finns det ett område du värnar särskilt om inom kulturen? Kulturskolan, biblioteken eller något annat?

Annons

– Något av det allra finaste vi har här i Sverige är våra bibliotek. Biblioteken är en bastion för demokratin eftersom det är en plats för kunskap och möten mellan människor med olika bakgrund och förutsättningar. Alla som bor i vårt land ska ha rätt till kunskap och en givande fritid oavsett vem man är och hur mycket pengar man har på kontot och där fyller biblioteken en oerhört viktig funktion.

7 Kulturnämnden i region Kronoberg får 60 miljoner om året. Är det rimligt?

– Det offentliga har en mycket viktig roll i att tillgängliggöra kulturupplevelser och kulturutövning för alla i samhället. Vänsterpartiets mål är att på sikt öka kulturbudgeten i såväl kommun, region och stat för att möjliggöra just detta.

8 Det här vill jag föra till protokollet…

– Kulturen med dess olika uttryck är en starkt samhällsförändrande kraft. Så när vi i Vänsterpartiet vill ge alla människor möjlighet att dels själva utöva kultur och dels ta del av professionell kultur så är det för att vi vill utöka demokratin och gränserna för vilka som får delta i det offentliga samtalet. Kulturen tillhör oss alla – inte bara de rikaste.

Korröfestivalen.
Korröfestivalen.
"The handmaid's tale."
"The handmaid's tale."Foto: George Kraychyk

"Orange Is the New Black."
"Orange Is the New Black."Foto: Paul Schiraldi

Per HägredSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons