Annons

Roy Anderssons bildvärld tar plats på Artipelag

Roy Andersson har genom sina filmer skapat ett unikt bildspråk. Nu visas 17 foton från hans senaste verk "Om det oändliga" på konsthallen Artipelag utanför Stockholm.
Konst • Publicerad 12 januari 2023
Ett par svävar över staden. Pressbild.
Ett par svävar över staden. Pressbild.Foto: Roy Andersson, stillbild från "Det oändliga"
En ödslig restauranginteriör i Anderssons typiska estetik avbildas på en av bilderna på utställningen på Artipelag. Pressbild.
En ödslig restauranginteriör i Anderssons typiska estetik avbildas på en av bilderna på utställningen på Artipelag. Pressbild.Foto: Roy Andersson, stillbild från filmen "Om det oändliga"
En präst, som häller i sig nattvardsvinet för att dränka ångesten efter att ha förlorat sin tro, avbildas på en av Anderssons bilder. Pressbild.
En präst, som häller i sig nattvardsvinet för att dränka ångesten efter att ha förlorat sin tro, avbildas på en av Anderssons bilder. Pressbild.Foto: Roy Andersson, stillbild från "Det oändliga".
Bilderna som visas på utställningen på Artipelag är alla i Roy Anderssons karaktäristiska estetik. Pressbild.
Bilderna som visas på utställningen på Artipelag är alla i Roy Anderssons karaktäristiska estetik. Pressbild.Foto: Roy Andersson, stillbild från "Det oändliga".

Allt sedan debuten "En kärlekshistoria" från 1970 har Roy Andersson haft en självklar plats i svensk filmkonst – och har med senare filmer som "Giliap", "Sånger från andra våningen" och "Du levande" utvecklat ett alltmer särpräglat bildspråk.

Den 13 januari öppnar utställningen "Jag såg" på konsthallen Artipelag utanför Stockholm, där 17 bilder från Anderssons senaste film "Om det oändliga" ställs ut. Bilderna ingår i konsthallens samling och har köpts in av grundarna Björn och Lillemor Jakobson, enligt Iselin Page, intendent på Artipelag.

Annons

– De har följt Roy Andersson från ett tidigt stadium av hans karriär och har alltid fascinerats av hans produktion och konstnärliga universum. Bilderna har funnits ett tag i samlingen och vi har väntat på rätt tillfälle att visa dem. Nu känns det rätt eftersom Roy i mars fyller 80 – och dessutom är den här tiden på året väldigt passande till hans estetiska universum, säger hon.

"Förmedlar det stora i det lilla"

Filmen "Om det oändliga" hade premiär 2019 och tilldelades bland annat Silverlejonet för bästa regi på filmfestivalen i Venedig samma år. Den för regissören typiskt egensinniga filmbetraktelsen över mänskligheten är löst inspirerad av sagosamlingen "Tusen och en natt" – och består av ett antal stiliserade tablåer.

På de 17 bilderna som visas på Artipelag skildras bland annat ett kärlekspar som, likt paret på Marc Chagalls målning "Over the town", svävar över ett krigshärjat Köln, en för Andersson typiskt ödslig restauranginteriör – och en präst, som häller i sig nattvardsvinet för att dränka ångesten av en förlorad tro.

Enligt Iselin Page är ett av Anderssons utmärkande drag hans förmåga att förmedla det stora i det lilla i ett berättande där ironin aldrig är långt borta.

– Han lyckas förmedla såväl det vardagliga som mer existentiella teman med humor och inte minst med ironi. Artipelags grundare Björn Jakobson har beskrivit Andersson som unik i sin förmåga att göra människan helt genomskinlig, säger hon och fortsätter:

– Sedan ligger det också ett stort konstnärligt arbete och ett enormt hantverk bakom hans filmer.

"Estetiken Anderssons signatur"

Enligt Iselin Page är Roy Anderssons inflytande på samtida filmkonstnärer stort – samtidigt som hon betonar att hans estetik också är helt unik.

– Det finns yngre regissörer som refererar till Roy Andersson, men han är väldigt unik i sitt bildspråk – och hans estetik är väldigt mycket hans signatur, säger hon och fortsätter:

– Jag upplever att han i bilderna, på samma sätt som i filmerna, lyckas få betraktaren att stanna upp och kanske betrakta situationer och människor på ett nytt sätt.

Fakta: Roy Andersson

Debuterade 1970 med "En kärlekshistoria".

Uppföljaren "Giliap" 1975 sågades av kritikerna, och Andersson arbetade därefter under många år med reklamfilm. Där utvecklade han ett bild- och berättarspråk baserat på långa tagningar i helbild – ett slags tablåer.

Har under 2000-talet gjort en trilogi av långfilmer: "Sånger från andra våningen" (2000). "Du levande" (2007) och "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron".

Utställningen "Jag såg" pågår 13 januari–12 mars på Artipelag och består av 17 bilder från Anderssons film "Om det oändliga", som hade premiär 2019.

Artipelag ligger på Värmdö utanför Stockholm och grundades 2012 av Björn Jakobson, entreprenören bakom företaget Babybjörn.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons