Annons

Rysk arresteringsorder för kritisk författare

Rysk domstol har beslutat att science fiction-författaren Dmitrij Gluchovskij ska gripas.
Litteratur • Publicerad 7 juni 2022
Den ryske science fiction-författaren Dmitrij Gluchovskij har uttalat sig kritiskt om Rysslands krig i Ukraina och riskerar nu upp till tio års fängelse. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Den 42-årige författaren, som tros befinna sig utomlands, har uttalat sig kritiskt mot Rysslands angreppskrig i Ukraina i inlägg på sociala medier och i opinionsartiklar i västerländska medier och riskerar nu upp till tio års fängelse.

Gluchovskij säger i ett uttalande på meddelandetjänsten Telegram att han anklagas för att "misskreditera den ryska armén och anklaga president Vladimir Putin för offensiven i Ukraina i ett inlägg på Instagram".

Annons

– Jag är redo att upprepa allt som sades där: Stoppa kriget. Erkänn att detta är ett krig mot hela nationen och stoppa det, säger han.

Inrikesministeriet har satt upp författaren till "Metro 2033", en postapokalyptisk roman från 2002 som blivit en internationell bästsäljare, på en lista över efterlysta och en distriktsdomstol i Moskva har beordrat att Gluchovskij ska anhållas i sin frånvaro.

Enligt en ny rysk lag riskerar den som publicerar information om militären som regeringen anser vara falsk ett straff på upp till 15 års fängelse. Tiotusentals ryssar har lämnat landet sedan starten av Moskva attack mot Ukraina.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons