Annons

Sista tonen för rysk sopran på Metropolitan

Ryska sopranen Anna Netrebko, Metropolitans lysande stjärna och kassako, lämnar operan för gott sedan hon vägrat ta avstånd från sitt tidigare stöd till Vladimir Putin.
Kultur • Publicerad 3 mars 2022
Anna Netrebko. Arkivbild.
Anna Netrebko. Arkivbild.Foto: Luca Bruno/AP/TT

Netrebko meddelade nyligen att hon tillfälligt slutar uppträda eftersom hon anklagas för att stödja Rysslands regering, trots att hon säger att hon är kritisk till kriget i Ukraina.

Nu meddelar Metropolitan i New York att Netrebko lämnar alla sina kommande roller på operan, efter att ha vägrat ta avstånd från sitt tidigare "offentliga stöd för Vladimir Putin".

"Stor konstnärlig förlust"

Annons

– Det är en stor konstnärlig förlust för Metropolitan och för operan. Anna är en av de största sångarna i Mets (Metropolitans) historia, men med Putin som dödar oskyldiga offer i Ukraina, fanns det ingen väg framåt, säger operachefen Peter Gelb.

Enligt Gelb är det knappast troligt att Nebretko någonsin kommer att återvända till Metropolitan.

– Det är svårt att föreställa sig ett scenario under vilket Anna kan återvända till Met, säger han.

Den ryska primadonnan har under årens lopp vid flera tillfällen uttryckt sitt stöd för den ryska regeringen. 2014 poserade hon med en rebellflagga i den ryskstödda utbrytarregionen Donetsk i Ukraina.

Hon har efter det att Ryssland invaderade Ukraina tagit avstånd från kriget, utan att direkt rikta sig mot Putin.

Ersätts av ukrainska

Den ukrainska sopranen Ljudmyla Monastyrska ersätter Netrebko i Puccinis "Turandot" under april och maj.

Metropolitan klipper av banden med samtliga artister och institutioner som har uttryckt stöd för Putin.

I förra veckan sparkades också den Putinvänlige stjärndirigenten Valerij Gergiev, som ofta samarbetat med Nebretko, från Carnegie Hall på Manhattan samt en rad andra kulturinstitutioner.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons