GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sällsam upptäcktsfärd i ”Tunntarmens tunnlar” – ny barnbok om kroppen

En brokig skara på en lång resa. Tuvalisa Rangströms och Klara Bartilssons bok ”Expeditionen” är en överraskande skildring av kroppen.
Bokrecension • Publicerad 23 oktober 2021
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Så här ser det ut i ”Muskelbergen”.
Så här ser det ut i ”Muskelbergen”.
Bilderbok, från 3 år

Expeditionen

Text: Tuvalisa Rangström

Bild: Klara Bartilsson

Förlag: Mirando Bok

I bilderboken ”Expeditionen” ger sig en gammal dam, en kock, en doktor och jagberättaren Tusseson iväg på en sällsam resa. Färden går genom Tunntarmens tunnlar, över de oändliga Muskelbergen, genom de elektriska Nervskogarna och till stranden vid Blodomloppet. Bland annat.

Författaren Tuvalisa Rangström, som debuterade med bilderboken ”Oväder” 2017, laddar texten med en ödesmättad ton och låter den ena dramatiska stationen avlösa den andra. Allt silas elegant genom Tussesons loggbok, som dessutom med enkla drag fångar reskamraternas relationer och drömmar.

På Klara Bartilssons bilder syns storslagna vyer och myllrande detaljer i ett häftigt ljusspel. Mustiga färger bryts mot ilande klara och ett oväntat vridmoment förstärker sällskapets färd norrut, kota för kota. Varje uppslag överraskar.

Det finns ett drömskt skimmer över hela kroppsexpeditionen, något som också förstärks av de genomskinliga vägvisarna. Men verkligheten gör sig påmind för resenärerna genom benbrott, sjukdom och hemlängtan – och en efter en lämnar de gruppen. Till slut, vid Hjärnans gråa ängar, är Tusseson ensam kvar.

”Expeditionen” är en överraskande och spännande undersökning av kroppen, som tål att läsas många gånger. Berättelsen är finurligt konstruerad och bildströmmen fascinerande.

Jonna FriesSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.