Annons

Sanna Kallur leder starka familjer i SVT

Sju familjer ska göra upp med varandra om titeln "Sveriges starkaste familj". I SVT:s nya satsning tävlar de mot varandra i fjällmiljö.
Tv • Publicerad 11 maj 2020
Sanna Kallur och André Pops leder "Sveriges starkaste familj".
Sanna Kallur och André Pops leder "Sveriges starkaste familj".Foto: Janne Danielsson/SVT

Många program ställs in eller skjuts upp på grund av coronaepidemin, men SVT:s nya tävlingsprogram "Sveriges starkaste familj" är inte ett av dem. I veckan börjar inspelningarna på fjällen kring Åre. Friidrottsstjärnan Sanna Kallur programleder för första gången, tillsammans med André Pops.

– Det ska bli jättespännande. Det är ju första gången för mig så jag känner att det är viktigt att lära mig så mycket jag kan om tävlingarna och vad som krävs och även att lära känna familjerna. Det känns ruggigt skönt att ha André vid min sida. Han är stöttande och hjälper mig redan med tips och råd, säger hon.

"Väldigt vältränade"

Annons

Tävlingarna består bland annat av hinderbanor utomhus. För att kvalificera sig har deltagarna fått genomgå en rad olika tester.

– De här familjerna är väldigt vältränade och jag har redan järnkoll på deras värden. Jag gillar programidén, det handlar Inte bara om vem som är snabbast uppför berget utan vi ställer krav på familjens sammanhållning och hur man stöttar varandra. Dessutom älskar jag att vara ute i skogen och när jag blev erbjuden jobbet tackade jag ja med en gång. Det innehåller alla mina favoritingredienser: tävling, utomhusaktiviteter och familjehäng, säger Sanna Kallur.

Hon beskriver programmet som "en blandning av 'Wild kids' och 'Mästarnas mästare'. Vilka familjer som tävlar får hon inte avslöja ännu, men barnen är mellan 14 och 18 år.

– Det blir en tuff utmaning för dem, att bo nästan på varandra dygnet runt och sedan tävla tillsammans. Det kan bli dålig stämning om det går dåligt för någon och sådant måste de lösa.

Särskilda restriktioner

De sju tävlande familjerna kommer att bo i tält och hela produktionen har fått särskilda restriktioner med krav på att hålla avstånd.

– Det finns ett helt dokument med riktlinjer. Allt är väldigt uttänkt för hur vi ska kunna jobba utan att riskera något. Vi är ju ute på fjället, så vi kommer aldrig att filma inomhus utan hela tiden ute – med distans till varandra.

"Sveriges starkaste familj" har planerad sändningsstart i SVT i september.

Fakta: Sanna Kallur

Född 1981 i Huntington, New York, heter egentligen Susanna Kallur. Hon och tvillingsystern Jenny Kallur började tävla i friidrott, främst häcklöpning, under sent 1990-tal.

Meriter som aktiv: EM-guld på 100 meter häck i Göteborg 2006, EM-guld på 60 meter häck i Madrid 2005 och Birmingham 2007, VM-brons på 60 meter häck i Moskva 2006. Deltog i OS 2008 och 2016.

Världsrekord: 7,68 på 60 meter häck inomhus i Stuttgart 2008.

Har jobbat som expertkommentator i friidrott på Eurosport. Hon deltar just nu i "Mästarnas mästare" och i fjol var hon en av två deltagare i TV4:s "Expeditionen" som nådde toppen på berget Lobuche Peak i Nepal.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons