Annons

Sex Pistols i topp – tack vare drottningen

Musik • Publicerad 5 juni 2022
Sex Pistols "God Save the Queen" har fått ett lyft i samband med drottningen Elizabeths jubileum. Arkivbild.
Sex Pistols "God Save the Queen" har fått ett lyft i samband med drottningen Elizabeths jubileum. Arkivbild.Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT

Det legendariska punkbandet Sex Pistols har släppt en nyutgåva av låten "God Save the Queen" lagom till drottning Elizabeths firande av 70 år på tronen. Nu har låten för första gången någonsin klättrat upp i toppen av listan som Storbritanniens bäst säljande singel, skriver NME.

Låten, som ursprungligen släpptes 1977, var länge bannlyst eftersom den ansågs vara ett angrepp på det brittiska kungahuset. Då nådde den som bäst till plats nummer två på singellistan. Många fans menade att den avsiktligt hölls borta från listan eftersom den kunde väcka anstöt. BBC och flera andra radiostationer vägrade att spela låten och vissa varuhus valde att inte sälja skivan alls.

Annons

Bandets frontman John Lydon (Johnny Rotten) säger i en intervju att han inte är emot drottningen eller kungahuset som personer och att han är "väldigt, väldigt stolt över drottningen", uppger NME.

I samband med att låten släpps på nytt ger man också ut ett minnesmynt. På myntet ses drottning Elizabeth med läppen piercad av en säkerhetsnål.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons