Annons

Skepsis mot formellt ledarskap på Mejan

Kungliga Konsthögskolan, "Mejan", i Stockholm har problem med bristande respekt mot rektor, förvaltning och HR. Det konstaterar en konsultrapport som Sveriges Radios "Kulturnytt" tagit del av.
Konst • Publicerad 7 maj 2020

Enligt rapporten har skolan en kultur av skepsis mot allt formellt ledarskap och det är också studenterna som står högst upp i den hierarkiska pyramid som konsulterna tagit fram. På andra plats kommer professorerna, medan rektor är placerad näst längst ner och förvaltningen i botten.

För fem år sedan larmade personal på skolan om vanstyre, rapporterar "Kulturnytt". Efter detta gjordes en omorganisation som dock inte har löst alla problem.

Annons

"Av tradition finns en kultur på skolan där det konstnärliga geniet och studentens och professorns rätt alltid går först. Informella ledare har stor makt, på bekostnad av organisationens väl" skriver organisationskonsulterna.

Konsultrapporten är baserad på intervjuer med medarbetare som önskat medverka. Skolans vikarierande rektor Fredrik Ehlin uppger i en skriftlig kommentar till "Kulturnytt" att det är "positivt på det hela taget att rapporten benämner brister som behöver åtgärdas, i synnerhet när det är medarbetarna som pekar ut dem".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons