Annons

Snoh Aalegra: Kul att bli upptäckt i Sverige

Snoh Aalegra är mer känd i USA än i hemlandet Sverige och har samarbetat med Prince, Pharrell Williams och Alicia Keys. Nu kommer hon till Stockholm och Rosendal Garden Party.
Musik • Publicerad 6 juni 2022
Snoh Aalegra kommer till Stockholm och spelar den 9 juni. Pressbild.
Snoh Aalegra kommer till Stockholm och spelar den 9 juni. Pressbild.Foto: Diego Palomino
Snoh Aalegra på P3 Guld i Göteborg 2020. Arkivbild.
Snoh Aalegra på P3 Guld i Göteborg 2020. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Snoh Aalegra ringer från ett hotellrum i San Francisco. Hon är ute på turné och härnäst väntar hemstaden Los Angeles. Dit flyttade hon när musikkarriären började ta fart, efter att ha växt upp i Enköping och Stockholm för att sedan bo i London en period.

– Jag har egentligen aldrig känt mig hemma någonstans. Det här låter säkert klyschigt men jag känner mig hemma när jag står på en scen och sjunger. LA börjar kännas som hemma nu efter många år, men man vet aldrig, jag är öppen för att flytta runt. Jag gillar till exempel verkligen New York, säger hon.

"Jättemycket respekt"

Annons

Det senaste albumet "Temporary highs in the violet skies" släpptes i fjol. På albumet samarbetar Snoh Aalegra bland annat med Tyler the Creator, som både gästar och producerar ett par av låtarna. Men det är inte första gången hon jobbar ihop med namnkunniga inom branschen.

– Jag har jättemycket respekt för alla. Det har varit fantastiskt att vara i studion med Pharrell Williams eller som nu med Tyler. Tyler är förresten en av mina favoritartister i hela den här generationen.

TT: Vem har du blivit mest starstruck av att jobba med?

– Grejen är att ända sedan jag fick träffa Prince, som var min mentor i tre år innan han gick bort, känns det inte som att jag blir starstruck av någon. Jag frös till när jag träffade Stevie Wonder, absolut, men jag är ingen person som blir helt bländad av folk.

Snoh Aalegra föddes i Uppsala av iranska föräldrar och talar farsi, svenska och engelska. Ett faktum som tas upp i många amerikanska intervjuer, där hon också ofta får frågor om sitt ursprung.

– De är väldigt positiva till ens bakgrund och var man kommer från. Det finns ingen från Mellanöstern som sjunger soul och r'n'b på det sättet jag gör. Jag märker att jag alltid måste förklara mig, de inte är vana att någon som sjunger r'n'b ser ut som mig.

Nominerad till Grammys

En annan fråga som ofta dyker upp är den om hennes svenska bakgrund.

– Folk är alltid nyfikna och när jag säger att jag är född och uppvuxen i Sverige så säger de "Aha, men du ser inte svensk ut". Till och med hemma i Sverige frågar folk mig vart jag kommer från. Det är en fråga jag och alla invandrare får hela livet.

I våras nominerades Snoh Aalegra till två amerikanska Grammy, men hon vann också en svensk Grammis i kategorin bästa soul/r'n'b.

– Det var fint att få vinna en svensk Grammis och få något slags erkännande så här tre album in. Jag blev jätteglad. Tyvärr kunde jag inte åka dit och ta emot priset personligen. Om jag åker till Sverige vill jag stanna ett tag och inte bara göra korta resor, säger hon.

Annons

Härnäst står en spelning på Rosendal Garden Party på schemat. Den 9 juni står Snoh Aalegra på en svensk scen för första gången sedan P3 Guld 2020.

– Jag spelar inte så mycket i Sverige så jag blir alltid förvånad att jag har fans där. Folk vet ju typ inte vem jag är i Sverige, men det är kul att man börjar upptäcka mig.

TT: Vad är du mest stolt över hittills i karriären?

– Att jag inte har gett upp. Det är inte en enkel bransch. Det var något jag kunde få höra i Sverige, "Dröm och glöm att du ska lyckas i USA". Jag är stolt över att jag inte lyssnade på folk som sade att det är omöjligt.

Fakta: Snoh Aalegra

Snoh Aalegras riktiga namn är Snoh Nowrozi. Hon är född i Uppsala 1987 av iranska föräldrar, växte upp i Enköping, men flyttade till Stockholm där hon gick gymnasiet. Som 14-åring fick hon skivkontrakt med Sony Music och skivdebuterade med en singel 2009.

Ep:n "There will be sunshine" från 2014 var den första hon gjorde under namnet Snoh Aalegra. 2017 släppte hon albumet "Feels" och "Ugh, those feels again".

Under en period hade hon den nu avlidne artisten Prince som mentor. Numera bor hon i Los Angeles och hennes låt "I want you around" fanns med på förre amerikanske presidenten Barack Obamas lista över årets bästa låtar 2019.

Tidigare i år tilldelades hon en svensk Grammis i kategorin för soul/r'n'b för albumet "Temporary highs in the violet skies".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons