Annons

Sommarlovet är här – och höstens böcker!

Kultur • Publicerad 16 juni 2006
Stina Dabrowski en utmärkt Här är ditt liv-kandidat.
Stina Dabrowski en utmärkt Här är ditt liv-kandidat.Foto: 
Smart marknadsförare.
Smart marknadsförare.Foto: 
Vi presenterar stolt: Moa Lina Croall.
Vi presenterar stolt: Moa Lina Croall.Foto: 

Här på hemmaplan är det egentligen bara en person som kunnat konkurrera med fotbolls-VM när det gäller mediernas uppmärksamhet. Jag tänker naturligtvis på Liza Marklund som i veckan släppte ännu en bok med sin reporterdetektiv Annika Bengtzon i huvudrollen. Okej, hon läses av många men någonstans går anständighetens gräns. Intervjuer och recensioner i, med några lovvärda undantag, varenda blaska. DN kör till och med hela romanen som sommarföljetong. All heder åt Marklund som onekligen vet hur man drar till sig den mediala nyfikenheten. Eller det kanske inte är nyfikenhet, det kanske bara handlar om ren och skär lättja. Försvaret är förstås att Marklunds romaner är så uppskattade. I sammanhanget kommer jag att tänka på Björn Ranelid. Han sade någon gång att det är bättre att inte läsa något alls än att läsa Liza Marklund. Det är så klart att ta i, men varken nyhetsvärdet i en ny Marklundroman eller hennes litterära kvalitéer står väl knappast i proportion till uppmärksamheten.

På tal om böcker. Nu har de flesta bokförlag fått sina höstkataloger klara och branschtidningen Svensk bokhandel släppte i veckan bibeln för alla bokfantaster, Höstens böcker. Och böcker fortsätter att sälja bra, till skillnad från musik. Försäljningen påverkar också tydligen utgivningen som sett till hela året kommer att bli den största någonsin. Hur det är med innehållet i litteraturen kan man dock fråga sig. Det gör Lasse Winkler, chefredaktör för Svensk bokhandel. I en intervju i Svenska dagbladet säger han:

Annons

- Det finns ingen djärvhet och det saknas polemik. Temat på årets bokmässa är yttrandefrihet, men trots att vi har den i Sverige pratas det väldigt lite.

Den lokalpatriotiska stoltheten får sig dock en kick när det gäller böckerna som kommer efter sommaren. Som vi tidigare skrivit här på kultursidorna så släpper Moa Lina Croall sin debutroman Sen tar vi Berlin då. Alfabeta, som ger ut romanen, har valt att satsa extra på Moa Lina och pryder sitt katalogomslag med just henne. Vi får förstås anledning att återkomma till det spännande släppet när solen blivit lite kallare.

Sommarlovet är här och det gäller även kulturen. Nästa vecka ser ovanligt händelsefattig ut. De flesta konsthallar och museer har nu haft vernissager för sin sommarutställningar. Moderna museet med sin Paul McCarthy-utställning, (och på förekommen anledning ska jag kanske säga att det inte handlar om Beatles Paul McCartney) Lijlevalchs konsthall med sin Konstfeminism. En utställning som handlar om olika feministiska strategier i den svenska konsten från 1970-talet till i dag. Verk som på olika vis ger, och har gett, starka avtryck i diskussioner om och förhållningssätt till kön, sexualitet, kroppen och mänskliga relationer.

På Växjö konsthall hänger Sven Ljungbergs målningar ett bra tag till, och förhoppningsvis kommer man inte att låsa dörren för tidigt i fortsättningen. På Smålands museum är det Fun fearless female som är sommarens dragplåster.

Veckans tv-tips blir den här gången inget tips utan en stilla fundering. I Minnenas television kunde man nyligen se en repris från 1982 av det underbara programmet Här är ditt liv. Viveca Lindfors var i centrum och hon fick bland annat återse sin ungdomskärlek Georg Rydeberg. Det är inte en dag för tidigt att det programmet återuppstår. Jag tror att Stina Dabrowski skulle kunna axla Lasse Holmqvists programledarroll alldeles utmärkt.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons