Annons

"Sound of music" på Kulturhuset Stadsteatern

Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm sätter upp "Sound of music" med Sara Jangfeldt och Peter Gardiner i huvudrollerna. Bland vårens premiärer finns också komedin "Älskling är jag hemma" i regi av Maria Blom.
Teater • Publicerad 15 december 2020
Sara Jangfeldt och Peter Gardiner gör huvudrollerna i "Sound of music" på Kulturhuset Stadsteatern. Pressbild.
Sara Jangfeldt och Peter Gardiner gör huvudrollerna i "Sound of music" på Kulturhuset Stadsteatern. Pressbild.Foto: Carl Thorborg
Helena av Sandeberg gör huvudrollen som Bella i "Gasljus". Pressbild.
Helena av Sandeberg gör huvudrollen som Bella i "Gasljus". Pressbild.Foto: Andreas Ackerup

Efter renoveringen och den 18 månader långa utlokaliseringen är teaterns medarbetare tillbaka vid Sergels Torg men på grund av pandemin utan publik. Inte heller har man några klara premiärdatum – ännu.

– Så fort vi vet när vi kan öppna kommer vi att börja sälja biljetter, vi är vana och snabba med att improvisera, säger teaterchefen Maria Sid inför tomma gradänger under en presskonferens som strömmas digitalt.

Hålls puttrande

Annons

Däremot har teatern ett nytt scenmaskineri och en ensemble som jobbar både med vårens uppsättningar och med några av dem som skulle ha haft premiär under hösten. Till de senare hör "Status quo", "Drivhuset" och "Kulla Gulla" som hålls "puttrande" för att kunna spelas så fort teatern kan öppna igen. Det gäller även den glittriga jubileumsföreställningen "Det stora teaterkalaset" som man bara hann ge ett fåtal gånger under hösten.

– Vi vill i det här skedet berätta vad vi gör så att man förstår att vi ingalunda står stilla, så att man ser att det finns ljus i mörkret, säger Maria Sid som samtidigt betonar teaterns ansvar under pandemin.

– Vi har väldigt många människor kontrakterade och vi försöker hålla kontrakten också för att branschen blöder, vi försöker skapa så mycket vi kan, säger Maria Sid och lyfter fram kulturbranschen som en del av samhällets ryggrad.

Chefen är kvar

Den pågående omorganisationen på Kulturhuset Stadsteatern påverkar i detta skede inte teatern. Den behåller också sin chef som tidigare.

– Det är mer kulturhussidan som håller på med en omorganisering, men det är klart att vi ska landa i något där vi skapar innehåll tillsammans, säger Maria Sid som har kontrakt fram till december 2022.

Flera tidigare medarbetare återvänder, däribland regissörerna Maria Blom samt Alexander Mørk-Eidem. Den senare blir nu husregissör samt medlem i teaterns konstnärliga råd.

Vårens musikalsatsning blir "Sound of music" som ges med en tiomannaorkester, och som enligt planerna ska ha premiär i april. Regissören Ronny Danielsson ser sin uppsättning som ett slags "musikteaterdokumentär" och framhåller att musikalen bygger på en sann historia. Maria spelas av Sara Jangfeldt som har levt med just denna musikal ända sedan hon var barn.

– Det var den första vhs-kassetten som vi hyrde. Och vi ser den nästan varje jul. Jag går in i det här med lite rädsla och stor vördnad.

Fakta: Våren på Kulturhuset Stadsteatern

Repertoaren i urval:

"Älskling är jag hemma" av Laura Wades, en komedi om ett par som leker att de lever på 1950-talet. Maria Blom regisserar.

"Gasljus" av Patrick Hamilton. Helena av Sandeberg gör huvudrollen som Bella i pjäsen från1938 som 1944 filmatiserades med Ingrid Bergman.

Staffan Valdemar Holm följer upp "Snövit" med ännu en pjäs som han har skrivit själv: "Månen och de andra planeterna", med 80 roller som görs av 9 skådespelare.

Amanda Glans och Andreas Kundlers "Revolution" handlar om fyra människor som är starkt engagerade i klimatfrågan. Texten bygger på intervjuer och på grund av pandemin görs nu produktionen som ett videoverk.

Marionetteatern har nypremiär på "Ett frö i rymden". I Skärholmen får en pjäs av Roland Schimmelpfennig Europapremiär: "I natt blir allting lite annorlunda Discoteca Paraiso". Scenen i Vällingby sätter upp Karin Boyes självbiografiska roman "Kris" och i Husby blir det urpremiär för Astrid Manesanch Tobiesons nyskrivna "När Baba faller i poolen är klockan 23.47".

Därtill har Helena Bergström en egen talkshow "om livet och andra brännande frågor".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons