Annons

Spänningen bubblar under ytan och mellan de välskrivna raderna

I sin andra bok tar hyllade Stina Jacksons återigen med läsaren till Norrbotten och naturen. Välskriven och väl värd att läsa, tycker Bella Stenberg.
Bokrecension • Publicerad 9 maj 2020
Detta är en recension i Smålandsposten. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Stina Jackson är uppvuxen i Skellefteå och bor nu i Denver, USA.
Stina Jackson är uppvuxen i Skellefteå och bor nu i Denver, USA.Foto: Stefan Tell

Ödesmark

Familjedrama

Författare: Stina Jackson

Förlag: Albert Bonniers

Stina Jackson, född i Skellefteå och utflyttad till USA, debuterade 2018 med den hyllade ”Silvervägen”. Hon håller sig kvar i Norrbottens inland, i den fiktiva glesbygdsbyn Ödesmark, nu än mer övergiven, förfallen och inpyrd med förlorat hopp. Alla känner alla – eller känner åtminstone till allt skvaller och gammalt groll – vilket skapar en osund blandning av gemenskap och skam.

Liv försökte ta sig därifrån, men fastnade. Hon bor kvar hemma hos pappa Vidar med sin nu tonårige son, han som både räddade och fördömde henne. Vidar är allmänt känd som bygdens snåljåp, och det går rykten om hans gömda pengar.

Annons

I en närliggande by drömmer ynglingen Liam om att lämna missbruk och kriminalitet och skapa ett bättre liv för sig och dottern. Kanske kan en sista stöt lösa allting.

Så enkelt går det inte, men vardagens tröstlösa lunk bryts. Långsamt men laddat går det realistiska och därför än mer obehagliga och sorgliga dramat mot sin upplösning.

Jacksons böcker påminner på vissa sätt om australiensiska Jane Harpers, med fokus på familjeband – dysfunktionella – och längtan bort. Mycket bubblar under ytan och mellan de välskrivna raderna. Naturmiljöerna har, trots att de ligger så långt ifrån varandra, ändå något gemensamt. Interaktionen med den vilda naturen speglar människans litenhet, men också viljan att överkomma den.

Välskrivet och väl värt att läsa, och i mörkret glimtar norrskenet.

Bella StenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons