Annons

Spelar åtta skräckroller – i samma film

För Rory Kinnear var inspelningen av ”Men” en av de märkligaste som han varit med om. I den omtalade skräckfilmen spelar den brittiske skådespelaren nämligen åtta olika roller.
Film • Publicerad 1 juni 2022
Rory Kinnear växlar mellan åtta olika roller i "Men" – den ena mer skrämmande än den andra. Pressbild.
Rory Kinnear växlar mellan åtta olika roller i "Men" – den ena mer skrämmande än den andra. Pressbild.Foto: Kevin Baker
Rory Kinnear som hotfull präst i "Men". Pressbild.
Rory Kinnear som hotfull präst i "Men". Pressbild.Foto: Kevin Baker
När Rory Kinnear spelade den vänlige Geoffrey ville hela filmteamet hänga med honom. När han spelade någon av de mer hotfulla rollerna höll de sig undan. Pressbild.
När Rory Kinnear spelade den vänlige Geoffrey ville hela filmteamet hänga med honom. När han spelade någon av de mer hotfulla rollerna höll de sig undan. Pressbild.Foto: Kevin Baker

Hotfull skolpojke, en lika skrämmande präst och en man som naken hotar den kvinnliga huvudpersonen. Det är bara några av de rollfigurer som Rory Kinnear dyker upp som i "Men".

– Jag borde kanske ha tänkt på att kräva åtta gånger min lön, säger han med ett skratt när TT möter honom och hans motspelare Jessie Buckley på en mycket stökig strandrestaurang i Cannes.

Annons

"Men" är regisserad av Alec Garland ("Ex machina", "Devs") och handlar om Harper (Buckley), som efter sin makes blodiga död hyr ett hus ute på landet för att vila upp sig. Hon möter Geoffrey, som ger henne nycklarna till huset och som är en udda men vänlig person.

Mer och mer hotfulla

Men snart möter Harper en rad olika män i byn, som alla spelas av Rory Kinnear, vilka känns mer och mer hotfulla.

– Vi filmade kronologiskt, så vi började med det som var ljusare – det som var ruggigt ökade för varje dag. I mina rollfigurer fanns ett ökande hot fram till ren aggression, säger han och fortsätter:

– - Det fanns inte så mycket skrivet om dem i manuset, så jag fick skapa det själv. Jag skrev bakgrundsberättelser för alla. Som tur var filmade vi bara en rollfigur varje dag. Jag kunde gå och lägga mig med vetskapen om vem jag skulle spela nästa dag.

Jessie Buckley berättar att kollegorna blev påverkade av vilken rollfigur Rory Kinnear spelade just den dagen.

– Rory är väldigt rolig och när han var Geoffrey ville vi umgås med honom. Men när det gällde några av de andra rollfigurerna ville ingen hänga med honom, säger hon.

Behandlades på olika sätt

Rory Kinnear märkte också tydligt att han blev behandlad på olika sätt beroende på vem han gestaltade.

– Det går ju tvärt emot vad man lär sina barn om att ”det viktiga är vem du är på insidan”. Det stämde inte här, säger han.

Filmen slutar med så kallad body horror som David Cronenberg skulle vara stolt över. Men Rory Kinnear tycker att Alec Garland har gjort något nytt i den skräckgenre som stammar bakåt till Mary Shelleys "Frankenstein".

– Jag vet inte om Cronenberg har copyright på det. Det här gav Alec en möjlighet att göra något som är ovanligt och annorlunda.

"Jag hoppade högt"

Annons

"Men" är en film med en ständigt tilltagande känsla av skräck och olust. Jessie Buckley berättar att när inspelningen var färdig för dagen och hon kom till hotellet på kvällen så var allt lugnt.

– Men när jag sedan var hemma under helgen och min pojkvän kom in i rummet, då hoppade jag högt.

För Rory Kinnear var "No time to die" slutet på många år som assistent till M på MI6. Hur reagerade han när han fick veta att Bond skulle dö?

– Vi hade under flera filmer haft en känsla av att det var på gång, att det kunde sluta så. Det var ett bra sätt att sammanfatta alla Daniels år som Bond, att kasta honom till vargarna.

Fakta: Rory Kinnear

Ålder: 44 år.

Bor: I London.

Familj: Hustrun Pandora Colin, ett barn.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller i urval: "Quantum of solace", "Black mirror", "Broken", "Skyfall", "The imitation game", "Spectre", "Peterloo", "Years and years", "No time to die".

Aktuell: I "Men" som får svensk biopremiär den 3 juni.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons