Annons

Städad reality – funkar det?

"Paradise" byter ut dubbelsängar mot enkelsängar och "Love Island UK" tvingar deltagare att bära second hand-kläder. Hur ska det gå för reality-såporna när de görs om? TT har sökt svaret hos ett tv-bolag och en tv-skribent.
Nöje • Publicerad 7 augusti 2022
Fler reality-program blir mer städade. Arkivbild.
Fler reality-program blir mer städade. Arkivbild.Foto: Studio Romantic/TT
Fler reality-program blir mer städade. Arkivbild.
Fler reality-program blir mer städade. Arkivbild.Foto: Karin Malmhav/SvD/TT

I höst har "Paradise" premiär. Programmet är en uppstädad version av den skandaldrabbade reality-såpan "Paradise hotel Sverige". Originalprogrammet lades ned 2021 när en deltagare anklagades för sexuella övergrepp i programmet. Den polisutredning som inleddes om händelserna lades dock ned då brott inte gick att bevisa.

I den nya versionen måste inte deltagarna vara singlar och de tvingas inte att sova i dubbelsängar. Dessutom behöver parbildningen inte ske mellan man och kvinna.

Annons

Frågan är om tittarna stannar för det nya formatet. Enligt tv-skribenten Björn Finér på TV-dags kan den nya sortens reality-program bli en svår balansgång mellan tråkigt och gränslöst. Han säger att tittarsiffrorna för nya "Paradise" kan bli en markör för reality-såpornas framtid som stort.

– Risken finns att nya "Paradise" får tittarsvinn. Den här säsongen kommer att visa om det nya funkar eller inte.

En världstrend

Tv-publiken ställer högre krav på etiken i reality-såporna runt om i världen. Kritiken mot brittiska " Love island " har öst in de senaste veckorna – trots att programmet försökt "städa upp" genom att tvinga deltagare att bära second hand-kläder. De flesta klagomål, som har riktats från tittare och kvinnorättsorganisationer, handlar om misogynt beteende från de manliga deltagarna. Samtidigt har årets säsong fått högre tittarsiffror än de två åren innan. 3,4 miljoner människor såg finalen när den sändes.

Susanne Nylén, presschef på Viaplay Group som sänder "Paradise", säger att en ny, mindre heteronormativ, version av "Paradise hotel" var efterfrågad av tittarna.

– Jag tror att alla program mår bra av att gå igenom en utveckling som är i linje med tiden och samhällsutvecklingen, säger hon.

En annan sorts kritik mot reality-tv genom åren har handlat om att deltagare utnyttjas och lider psykiskt under och efter programmet. Ett av de kändaste svenska exemplen är när en deltagare i den första säsongen av "Expedition Robinson", som sändes 1997, tog livet av sig kort efter sin medverkan i programmet. Ett nyare exempel är den amerikanska dokusåpan "Love is blind", där en tidigare deltagare nu stämmer både Netflix och produktionsbolaget Kinetic för att det rått omänskliga förhållanden under inspelningarna. Kinetic har svarat att anklagelserna saknar grund.

En ansvarig

Susanne Nylén berättar att nytt för "Paradise" är en deltagaransvarig från Viaplay, som är en primär kontakt till deltagarna under och efter inspelningen och som ska hålla koll så att deltagarna mår bra.

Men går det att göra ett helt och hållet etiskt reality-program, när konceptet i många fall bygger på en grupp människor som stängs in och röstar ut varandra? Björn Finér tror inte det.

– Om man ska vara total-etisk skulle man inte göra reality-serier av den arten – inte ens SVT:s "Gift vid första ögonkastet", som ändå är en mjuk serie, och speciellt inte "Paradise hotel" och "Big brother" säger Björn Finér.

Mer gränslöst

Susanne Nylén tror att lojala tittare kommer att återvända till nya "Paradise". Hon menar att tävlingsmomentet är en stark motor i just "Paradise"-formatet och är det som lockar människor till programmet.

Annons

– Jag hoppas och tror att de som gillade "Paradise hotel" kommer att känna igen sig i nya "Paradise". Spelet och kampen om att vinna och skapa allianser är kvar.

Björn Finér har en annan syn på hur betydelsefulla tävlingsmomenten i reality-serier är.

– Jag tror att man som tittare nästan glömmer bort att det är en tävling. Det viktiga är att det händer något, att det är lite liv. Det är spännande att se när folk käbblar.

Om konflikterna uteblir helt, tror han att reality-tv riskerar att förlora sin kärna.

TT: Hur ser framtiden för reality-tv ut?

– Om tittarna sviker kommer man behöva antingen lägga ned eller göra det lite mer gränslöst igen, säger Björn Finér.

Fakta: Reality-program som gjort ändringar

"Paradise"– Nytt format av programmet "Paradise hotel" med premiär hösten 2022. Deltagare behöver inte vara singlar, de får sova i enkelsängar och får bilda par oavsett kön. Alla deltagare ska vara över 20 år gamla. Programmet ska ha fokus på jämlikhet och mångfald. Ny programledare är Tone Sekelius.

"Paradise hotel Norge" – Införde 2021 samtyckeskrav, där deltagare gör tummen upp mot kameran innan de ska ha sex. En säsong som sändes 2021 togs bort i efterhand januari 2022, då en deltagare dömdes för våldtäkt mot en 14-åring.

"Love Island UK" – Senaste säsongen innehöll krav på second hand kläder för alla deltagare. En tävling där mat skulle skickas mellan deltagares munnar hade tagits bort. Ett nytt format av programmet väntas framöver, med äldre deltagare och mindre kroppsfixering.

"Ex on the beach Sverige" ställde in en planerad inspelning 2021, då de inte trodde att tittarna ville ha "en sådant typ av program", efter att "Paradise hotel" precis lade ner efter våldtäktsanklagelserna.

Netflix dejtingshow "The Ultimatum" får en ny säsong med hbtq-inriktning.

Flera program, som "Big brother", "The Survivor" och "Love island" har lovat större mångfald bland deltagarna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons